Kimyasal Peeling Güneş Lekelerini Siliyor!

Günümüzde bazı deri hastalıklarının veya sadece kozmetik önemi olan durumların tedavisi için farklı dermokozmetik uygulamalar yapılabilmektedir.

Günümüzde bazı deri hastalıklarının veya sadece kozmetik önemi olan durumların tedavisi için farklı dermokozmetik uygulamalar yapılabilmektedir. Bu uygulamalardan birisi “deriyi soyma”işlemi olarak da bilinen kimyasal peeling yöntemidir. Kimyasal peeling,farklı ajanlarla yapılan kontrollü olarak derinin dış tabakalarının hasarı işlemidir. Buradaki amaç deri tabakalarında istenilen derinliğe kadar hasar oluşturmak ve iyileşme süreci sırasında yara iyileşmesinin avantajlarından faydalanarak derideki çeşitli durumların tedavisini sağlamaktır. Bir yara iyileşirken,deride onarımın yapılması ve yeni bağ (destek) dokusunun yerini alması derinin gençleşmesi ile sonuçlanır. Düzenli kimyasal peeling uygulamaları ile deri çizgilerinde yumuşama,yaşlanmaya ve güneş hasarına bağlı olarak gelişen lekelerin ve oluşumların kaybolması,güneşe bağlı oluşan deri hasarı derecesinde azalma,derinin sıkılaşması ve yapısının düzelmesi cilde gençleşmiş bir görünüm verir.

Kimyasal Peeling Çeşitleri Nelerdir?

Kimyasal peeling derinin farklı tabakalarını etkileyen salisilik asit,laktik asit,glikolik asit,pürivik asit,Jessner solüsyonu,trikloroasetik asit gibi değişik ajanlarla yüz,boyun,eller,dekolte bölgesi gibi alanlara yapılabilir. Peeling işlemi sonrasında güneşte kalmak sakıncalı olduğu için işlemin güneşin yoğun olmadığı mevsimlerde yapılması uygundur. Seçilen peeling ajanının tipine ve hangi amaçla peeling yapıldığına göre değişmekle birlikte bir yıl içerisinde 4-8 kez uygulama yapılabilir.

Kimyasal peeling hangi durumlarda uygulanabilir?

  • Yaşa ve foto yaşlanmaya (güneş ışınlarına bağlı yaşlanma) bağlı olarak oluşan ince çizgilerin ve kırışıklıkların tedavisinde
  • Aktinik keratoz adı verilen yaş ilerledikçe genellikle yüzde ortaya çıkan,güneş hasarına bağlı,deri kanseri öncüsü olabilen lezyonlarda
  • Pigment bozukluklarında (Yüzde normal deri renginden daha koyu renkli düzensiz lekeler)
  • Senil lentigo olarak adlandırılan yaşlılık lekelerinde
  • Akne tedavisinde yardımcı bir yöntem olarak
  • Akne sonrası oluşan izlerin tedavisinde
  • Seboreik keratoz olarak adlandırılan deriden kabarık üzeri pürtüklü,iyi huylu deri tümörlerinin tedavisinde
  • Yüzde çok sayıda olabilen üzeri düz siğillerin tedavisinde

Prof. Dr. Serap Utaş

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share