Fazla Mesai Çalışana Olumlu Yansımalı
Fazla mesai,iş verimliliğini nasıl etkiler? İşveren verimliliği arttırmak için ne yapmalıdır?
Bu durum çalışan-işveren arasındaki beklentilerle alakalıdır. Fazla mesai söz konusu olduğunda işverenin çalışanını aydınlatması gerekir. Yani “senden böyle bir mesai bekliyorum ve mesai karşılığında daha fazla ücret alacak veya daha uzun tatile çıkacaksın”şeklinde bir açıklama yapılması,iki tarafın da beklentilerinin ne olduğu konusuna bir açıklık getirir ve bu durum çalışan motivasyonunu arttırır. Beklentiye uygun olarak işverenin çalışandan onay alması önemli bir durumdur. Psikolojide karşı tarafın onayı alınmadan bir işe kalkışmamak önemli bir durumdur. Sonuç olarak çalışanı ödüllendirmek gerekiyor. Bu durum çoğu çalışan problemlerini ortadan kaldırabilir.
İş Hayatında İlişkisi Olan Çiftler Dikkat Etmeli
İş yerinde yaşanan ilişkiler (aşk,evlilik,dostluk) verimliliği nasıl etkiler?
Genelde işyerinde ilişkisi olan çiftlerin bulunması,iş konsantrasyonunun bozulmaması ve duyguların fazla ön plana çıkmaması açısından dikkat edilen bir durumdur. İşyerinde,zihnin kafayı karıştıracak bu tür sorunlarla meşgul olmaması gerekir. Çiftlerin aynı işyerinde çalışmasından kaynaklanan en önemli sorun;partnere karşı ayrıcalıklı ve koruyucu davranma,olaylar karşısında objektif bir duruş sergileyememe gibi tavırlardır. Eğer bu tür düşünceleri zihinlerinden uzaklaştırarak çalışırlarsa,çiftlerin aynı işyerinde çalışmasının hiçbir sakıncası yoktur. Yalnızca dikkatli olunmazsa bu durum olumsuz sonuçlar doğurabilir. İki tarafın da kontrollü,olaylara eşit yaklaşan,duygularını işe yansıtmayan bir tavır geliştirmeleri,olabilecek olumsuz durumlara karşı iyi bir tedbir olabilir. Bu durum yakın arkadaşlıklarda da söz konusudur. İş hayatı bu tür duyguların geri plana itildiği ve herkese karşı objektif kalınması gerekilen bir ortam olmalıdır.
Sorun yaşadığınız kişiyle medeni bir şekilde konuşun
İş hayatında yaşadığınız sorunları iş verimliliğinize yansıtmamak için nasıl bir yol izlenmelidir?
İş hayatında yaşanan sorunları kesinlikle çözmek gerekir. Olayların üzerini kapatmak doğru bir tavır değildir ve kişiler bu durumla yüzleşmelidir. Fikir ayrılığı yaşayan bireylerin iş ortamı içinde ya da iş dışında bir yerde buluşup,düşüncelerini birbirlerine anlatması ve çözüm yolu bulmaya çalışması gereklidir. Mühim olan,zaman kaybetmeden ve yaşanan gerginlikleri başkalarına yansıtmadan,olayların kişiler arasında çözümlenmesidir.
Çoğu zaman olaylar başkalarına iletilir ve büyütülür. Yetişkin olan bireylerin iş hayatında sorumluluklarını kendi üzerlerine almaları gereklidir. Çalışanlar olaylar karşısında iki yetişkin gibi davranarak medeni bir şekilde konuşmalı,durumlarla yüzleşerek bir çözüm yolu bulmalıdır. Psikolojide hiçbir şeyin çözümsüz olmadığına inanıyoruz.
Mobbing nedir?
Duygusal istismar. Üst yönetimin alt kademeye uyguladığı bir durumdur. Güç gösterme,güç hissettirme söz konusudur. Çalışılan ortam ne kadar kurumsal olursa bu tip vakalara daha az rastlanıyor.
Kişiliğinizi eleştirenler size Mobbing yapıyor!
Hangi davranışlar Mobbing olarak değerlendiriliyor?
Kişilere aşırı yüklenmek,hakaret etmek,cinsel kimliğinin ön plana çıkaran davranışlar sergilemek,kişiliğini eleştirmek Mobbing’e girer. Bir kişiyi eleştirecekseniz yaptığı işle onu sınamalısınız. Yani kişiliğine,cinsiyetine ya da başka bir özelliğiyle o kişiyi eleştirmemek,konuyu başka taraflara kaydırmaya çalışmamak gerekir. Mesela çoğu şirket işe eleman alırken detaylı bilgi isterler ve bu bilgileri daha sonra çalışanlarına karşı kullandıkları olur. Böyle bir tutumun olmaması gerekir.
Alt kademede çalışan bir insan her şeyi yanlış yapıyorsa,yöneticisinin tutumu ne olmalı?
Tabi ki eleştirilecektir ama oradaki sınırı iyi çizmek lazım. Olayları kişiselleştirmemek,kişiyi sadece yaptığı işle alakalı olarak denetlemek ve eleştirmek iş hayatında takınılması gerekilen tavırdır. Bu tutumun dışına çıkılıyorsa her türlü davranış Mobbing’e girer.
Röportajın devamı için tıklayınız.
Dr. Ayşegül Aydın