Lazer Epilasyon Hakkında En Çok Merak Edilenler

En iyi sonuç hangi bölgede alınır? Uygulama kaç seansta biter?

Lazer epilasyon nedir? Nasıl uygulanır? Hangi mevsimler uygulama için daha uygundur?

Lazer epilasyon vücuttaki istenmeyen kıllardan kalıcı olarak kurtulmak üzere uygulanan medikal estetik bir işlemdir.

Lazer ışınlarının,kıl kökünde yerleşmiş bulunan melanin adı verilen renk maddesi tarafından emilerek ani yüksek ısı oluşturması ve bu yüksek ısının kıl kökündeki hücreleri takrip etmesi prensibi ile çalışır. Lazer epilasyon uygulaması,uzman doktor kontrolünde yapılmalıdır.

Uygulama yapılacak olan bölgedeki kıllar kısaltılarak temizlenir. Sonra bu bölgeye lazer cihazı ile tarama yapılarak uygulama gerçekleştirilir. Ağrı eşiği düşük kişiler işlem öncesinde (30-40dk. önce) bölgeye lokal anestezik krem sürebilirler. İşlem sırasında gözleri koruyucu özel gözlükler takılmalıdır.

Lazer epilasyon her mevsim yapılabilir. Ancak uygulamalar yaz aylarında dikkatle yapılmalıdır. İşlem yapılacak bölgede;

•Cilt bronz olmamalıdır,
•Uygulama sonrasında da kişi güneşten çok iyi bir şekilde korunmalıdır.

Uygulamanın türleri ya da çeşitleri var mıdır?

Epilasyon amaçlı kullanılan lazerler 3 çeşittir:

•Alexandrite,
•Diode ve
•Nd:YAG lazer.

Alexandrite Lazer; hızlı,konforlu ve pratik bir lazer yöntemidir. Melanin tarafından iyi tutulur. Açık renk cilt tiplerinde iyi sonuçlar vermektedir. Koyu renk tenli kişilerde yan etki riski nispeten daha yüksektir. Yüz,boyun gibi bölgelerde ince tüylerde artışa sebep olabilmektedir.
Koltuk altı,alt bacak ve bikini bölgesindeki sonuçları başarılıdır.

Diode Lazer; yan etki profili diğer sistemlere göre daha az,etkinliği oldukça iyi bir lazerdir. Esmer cilt tiplerinde başarılı bir epilasyon sağlar. Diğer lazerlerin başarılarının daha düşük olduğu yüz,sırt,boyun,omuz,kol gibi yerlerde bile iyi sonuçlar verir. Dezavantajı ise ince kıllarda etkisinin düşük olmasıdır.

Nd:YAG Lazer;koyu renk cilt tiplerinde güvenle seçilebilecek bir lazerdir. Komplikasyon riski minimaldir. Oldukça ağrılı olması bu lazeri uygulama alanını kısıtlar.

Hangi bölgede hangi lazerin kullanılacağına,cilt ve kıl yapısına bakarak uzman doktor karar verir. Bu değerlendirme epilasyondan beklenen başarı oranını artırır,yan etki ihtimalini azaltır.

Lazer epilasyonun sakıncaları var mıdır? Kimler yaptırmamalıdır?

Lazer,tıpta 1960’lı yıllardan beri,epilasyon amaçlı olarak da 1996’dan sonra tüm dünyada yaygın olarak uygulanmaktadır. Bugüne kadar zararlı ve kanserojen olduğuna dair bir veriye rastlanmamıştır.

Hamilelerde lazer epilasyonun güvenilirliği konusunda yeterli veri olmadığından risk alınmamalıdır.

Kız çocuklarında ergenlik döneminde adetler başladıktan birkaç sene sonra lazer epilasyona başlanması (15 yaş civarında ) daha iyi sonuçlar vermektedir.

Bazı deri hastalıkları (Vitiligo,sedef hastalığı gibi) lazer uygulamalarıyla tetiklenebileceğinden,bazı ilaçların kullanımı sırasında lazer uygulamaları sakıncalı olduğundan hasta mutlaka önce bir dermatolog tarafından değerlendirilmelidir.

Hangi bölgelerde en iyi sonuçlar alınmaktadır?

En iyi sonuç alınan bölgeler koltuk altı,bikini bölgesi ve alt bacak bölgeleridir.

Yüz bölgesine yapılan uygulamaların başarı oranı nedir?

Yüz bölgesi lazer epilasyon için en kritik bölgelerdendir. Yüz bölgesindeki tüylenmelerin çoğu hormonal nedenlere bağlıdır. Hormonal tüylenmelerde mutlaka hastalığın nedeni tespit edilmeli ve hormonal tedaviyle birlikte lazer epilasyon uygulanmalıdır. Aksi takdirde bir yandan lazer uygulamasıyla tüyler yok edilirken,devam eden hormanal aktiviteyle zayıf ve ince tüyler güçlenecektir.

Yüz bölgesindeki lazer epilasyonun başarı oranını etkileyen bir diğer faktör seçilen lazer tipidir. Cilt rengi açık olsa bile bu bölgede Alexandrite lazer tercih edilmemelidir,zira bazı kişilerde ince tüylerin güçlenmesine ve kalınlaşmasına neden olabilmektedir. Tercih edilecek lazer tipi Diode lazer olmalıdır.

Uygulama öncesi ve sonrası nelere dikkat etmek gerekmektedir?

Lazer epilasyon uygulama öncesinde dikkat edilmesi gerekenler;

•En az 1 ay önce kılları kökünden alan işlemler (ağda,cımbız,epilatörler,iple alma gibi)
durdurulmalıdır. Uzayan kıllar sadece makas ya da jiletle kısaltılabilir.
•Uygulamadan önceki 4-6 hafta içinde kişi solaryuma girmemeli,güneşlenmemeli;yani uygulama zamanında cilt bronz olmamalıdır.
•İşlem öncesindeki 10 gün içinde kese,peeling gibi cildi aşındırıcı işlemler yapılmamalıdır.
•Kişi,ışığa ve güneşe duyarlandırıcı ilaç kullanmıyor olmalıdır.

Lazer epilasyon sonrası dikkat edilmesi gerekenler;

•İşlemden sonra 10-15dk. süreyle bölgeye soğuk uygulama yapmak kızarıklık,şişlik ve yanma hissini azaltacaktır.
•Kısa,ılık bir duş alınabilir ancak kese,peeling gibi tahriş edici işlemler en az bir hafta yapılmamalıdır.
•Nemlendirici krem ve losyonlar uygulanabilir.
•En az iki hafta süreyle güneş ve solaryumdan uzak durulmalı;güneşten koruyucu kremler kullanılmalıdır.


Uygulamanın seans sayısı neye göre belirlenir? Tam sonuca en az kaç uygulamada ulaşılır?

Uygulamanın seans sayısı ve başarısı hastanın cilt rengi,kıl rengi ve kalınlığı,uygulama yapılacak bölge,hastanın cinsiyeti ve hormanal bir bozukluğun olup olmamasına bağlıdır. Açık cilt rengi,koyu ve kalın kıllar başarının en yüksek olduğu uygulamalardır. Lazer beyaz,sarı ve kızıl renkli kıllara etki etmez. Kadınlar erkeklere oranla lazer epilasyonda daha avantajlı olan cinsiyettir. Hastanın hormanal bozukluğunun olması lazer uygulamalarında hem seans sayısının artmasına hem de başarının yüksek olmamasına neden olan önemli bir faktördür.

Koltuk altı,bikini bölgesi ve alt bacakta ortalama 6 seans ile başarılı sonuca ulaşılır. Yüz,kol,sırt,omuz,göğüs,üst bacak gibi bölgelerde ise ortalama seans sayısı 10’dur.

Hamileler ve emzirenler lazer epilasyon yaptırabilir mi?

Hamilelerde lazer epilasyonun gebelik ve büyüyen fetüs üzerine etkileri konusunda yeterli bilimsel çalışma olmadığından uygulanması önerilmemektedir. Emziren annelerde lazer epilasyon uygulanabilir ancak ‘tüm vücut’gibi geniş yüzeylerde uygulamanın tek gün yerine farklı günlerde bölüm bölüm yapılması tercih edilmelidir.

Lazer Epilasyonda Kadınlar mı Erkekler mi Daha Avantajlı?

Dr. Zambak Dal

Total
0
Shares
Related Posts

Fil Hastalığı Nedir?

Halk arasında 'fil hastalığı' olarak bilinen lenfödem, lenf sisteminin bozulması nedeniyle kol ve bacaklarda meydana gelen şişlikler demektir.
Total
0
Share