Mide Kanseri Ameliyatlarında ‘da Vinci’ Daha Başarılı

Cerrahide 1990’lı yıllardan sonra çok hızlı bir değişim yaşandığını, eskiden kullanılan “Büyük cerrah büyük kesi yapar” sözü artık büyük oranda geçmişte kaldı.

“Mide Kanseri Ülser ve Gastriti Taklit Eder”

Belirtiler tümörün bulunduğu yere göre değişebilir. Eğer tümör yemek borusuna yakınsa yutma güçlüğü,onikiparmak bağırsağına yakınsa bulantı ve kusma oluşturuyor. En önemli sıkıntılardan biri de,bazı mide kanserlerinin başlangıç döneminde ülser ya da gastriti taklit etmesi oluyor. Buradaki olumsuzluk,hastanın kanser olmasına karşın ülser tedavisi için verilen ilaçların şikayetlerini gideriyor olması. Ama bu arada kanser sessiz bir şekilde hızla ilerliyor.

Hastalığın tanısı için endoskopi ile mideden parça alınarak biyopsi yapılıyor. Bu işlem ağrısız ve kolayca yapılabilen bir muayene.

Tanı konduktan sonra her hastaya özel bir tedavi planı çıkarılıyor. Kanser evrelendirildikten sonra tedavi planı;kemoterapi ya da kemoterapi ve radyoterapi uygulamasının ardından,ameliyat veya doğrudan ameliyat olarak düzenleniyor. Ameliyatta midenin yanı sıra kanserin yayılma riski olan çevredeki tüm lenf bezlerinin de çıkarılması gerekiyor. Ameliyatın bitiminde geride çok küçük de olsa kanserli bir bölüm kalırsa,hastalığın tedavisi yeterince yapılamıyor. Ameliyattan sonra yapılacak olan kemoterapi ya da radyoterapi,bu şekilde yapılmış olan yetersiz cerrahinin yerini doldurmuyor. Cerrahın o bölgede 15-20 dakika daha fazla çalışması hastaya aylar,hatta çoğu zaman yıllar kazandırıyor.

Reflü

Reflü ameliyatı,mide ve yemek borusu arasında basınç bölgesi oluşturulması temeline dayanıyor. Normalde yemek borusunun alt bölümü ile mide arasında basınç farklılığı olan bir bölge oluyor. Basınç farklılığı mide içeriğinin yukarıya çıkmasını engelliyor. Burada bir bozukluk olduğunda reflü oluşuyor. Ameliyat ile mide,yemek borusunun etrafında tamamen ya da kısmen çevriliyor,basınç bölgesi oluşturuyor.

“da Vinci”ile Daha Başarılı Sonuç

Cerrahide 1990’lı yıllardan sonra çok hızlı bir değişim yaşandığını,eskiden kullanılan “Büyük cerrah büyük kesi yapar”sözü artık büyük oranda geçmişte kaldı. Geçmişte hastaları ameliyat etmenin tek yolu hastaların karnına yapılan büyük kesilerdi,oysa son 20 yıl içinde sağlanan gelişmeler sayesinde bugün birçok ameliyatı laparoskopik yöntemle hatta robot ile yapıyoruz. Cerraha sağladığı üç boyutlu mükemmel görüntü eşliğinde ameliyat bölgesinin çok yakınına girebilen,ayrıca normal insan elinin yapabildiğinin çok daha ilerisinde bir el becerisine sahip olan da Vinci robotik cerrahinin kısa süre içinde çok daha hızla yaygınlaşacak.
Acıbadem Hayat Dergisinden alınmıştır.

Prof. Dr. Tayfun Karahasanoğlu

Total
0
Shares
Related Posts

Lenf Kanseri Nedir?

Lenfomanın en sık görüldüğü yerler; lenf bezleri. Birçok risk faktörü taşıyan bazı bireylerde yıllarca gelişmeyeceği gibi, risk faktörü olmayan bireylerde gelişmesi dikkat çekici

Kanser Nedir?

Kanser 200'ü aşkın çeşidi olan bir hastalıktır. Kanser oluşumuna neden olan faktörlerin başlıcaları; besin, hava ve su ile alınan toksik kimyasallar, genetik, radyasyon, hormonlar ve beslenme biçimidir.
Total
0
Share