Lenf Kanseri Nedir?

Lenfomanın en sık görüldüğü yerler; lenf bezleri. Birçok risk faktörü taşıyan bazı bireylerde yıllarca gelişmeyeceği gibi, risk faktörü olmayan bireylerde gelişmesi dikkat çekici

Lenfomalar,vücudun bağışıklık sistem hücrelerinden kaynaklanan kötü huylu tümörler. Bağışıklık sistemi,mikrobik ve diğer hastalıklarla savaşan bir sistem. Lenfoma lenfatik sistemden başlıyor. Lenfatik sistem,lenf damarları (akkan damarları),lenf sıvısı (akkan) ve vücudun değişik bölgelerinde olan lenf bezlerini kapsıyor. Lenf sıvısı ve lenf bezlerinde T ve B denilen ve vücudun savunulmasında önemli görevlere sahip olan lenfositler bulunuyor. Timus bezi,dalak ve bademcikler de,lenfatik sistemin diğer parçaları. Deride,mide,barsak sistemi gibi vücudun birçok bölümünde lenfatik doku yer alıyor. İşte vücudun birçok yerinde lenfatik yapı olduğundan,lenfomanın vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkması mümkün. Ancak en sık ortaya çıktığı yer,lenf bezleri.

Lenfomalar;Hodgkin ve Hodgkin dışı (non-Hodgkin) lenfomalar olmak üzere iki ana gruba ayrılıyor. Non-Hodgkin lenfoma,lenfositler (genellikle B lenfositleri) anormalleştiklerinde gelişiyor. Anormal lenfositler,kendi kopyalarını meydana getirecek şekilde defalarca bölünüyorlar. Yeni ortaya çıkan hücreler de daha fazla sayıda anormal hücre oluşturacak şekilde yeniden bölünerek çoğalıyorlar. Üstelik bu anormal hücreler,ölmeleri gerektiği halde ölmüyorlar. Kontrolsüz olarak çoğalmış olan bu hücreler vücudumuzda tümör (ur) denilen kitleleri (büyüme ve şişlikleri) oluşturuyorlar. Bu anormal hücrelerin bulundukları çevreye ve vücudun değişik bölgelerine yayılmaları mümkün. Hodgkin lenfoma hücrelerinin,Reed-Sternberg hücreleri denen özel bir ismi var ve bu hücreler normal lenfositlerden oldukça büyük.

Belirtileri nelerdir?

  • Ağrısız büyüyen ve çoğalan lenf bezleri (bazen Hodgkin lenfomada alkol alımını takiben lenf bezinde ağrı olabilir),
  • Sebebi bilinmeyen ateş,
  • Açıklanamayan kilo kaybı,
  • Rahatsız edici gece terlemesi,
  • Sürekli yorgunluk,
  • Öksürük,solunum problemi ve göğüs ağrısı,
  • Karında şişlik,şişkinlik,dolgunluk hissi veya ağrı,
  • Kaşıntı
  • Bir kişide yukarıdaki belirtilerin olması,o kişide mutlaka lenfoma var anlamına gelmiyor. Mikrobik hastalıklar ve diğer sağlık problemleri de bu bulgulara neden olabilir. Ancak belirtiler 2 hafta içinde düzelmez ise doktora başvurularak nedeninin araştırılmasında yarar var.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Demir Eksikliği Anemisi, Kanser Habercisi Olabilir

Aile Hastanesi Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Sami Kartı, özellikle erkeklerde veya menopoza girmiş kadınlarda demir eksikliği varsa öncelikle mide-sindirim sistemindeki gizli kan kayıplarından şüphelenmek gerektiğini söyledi.
Total
0
Share