Mide Kanseri

Mide kanseri, sindirim sistemi organlarından midenin herhangi bir parçasından gelişebilen bir kanser türüdür. Mide kanserinin oluşumunda beslenme alışkanlıkları önemli bir rol oynamaktadır.

Beslenmeye dayalı iyi bilinen risk faktörleri;çok tuzlu yemeklerin sıklıkla yenilmesi,taze meyve ve sebzenin az tüketilmesi,fazla alkol tüketimi,yanmış ya da yeterince pişmemiş et tüketimidir. Sigara içenlerin içmeyenlere oranla yakalanma riski 2 kat daha yüksektir.

Helikobakter pilori enfeksiyonu kanser vakalarının % 30’una yol açmakta olmasına karşın,midesinde Helicobacter pylori enfeksiyonu olan birçok hastada mide kanseri gelişmeyedebilir. Aşırı kilolu olmak bazı kanser türlerinde riski artırır. Mide kanseri bunlardan biridir. Ailede görülmüş olması da mide kanseri riskini artıran unsurlardandır.

Kolon ve Rektum Kanseri

Kalın barsak kanserlerinin oluşumunda bilinen belli başlı risk faktörleri şunlardır:

  • 50 ve yaş üstünde olmak,
  • Ailede kalın barsak kanseri bulunması,
  • Kişinin daha önce kalın barsak,meme,yumurtalık ve rahim kanseri geçirmiş olması,
  • Kolonlarda poliplerin varlığı,
  • Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi kronik iltihabi barsak hastalığının bulunması,
  • Çevresel faktörler:Hayvansal yağ ve kırmızı etin ( özellikle sığır,domuz,ve kuzu eti )sık tüketimi,lifden ( fiber ) fakir gıdalarla beslenme,obezite,aşırı kalori alımı ve düşük fiziksel aktivite,aşırı sigara ve alkol tüketimi.

Dyt. Duygu Baydur

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Demir Eksikliği Anemisi, Kanser Habercisi Olabilir

Aile Hastanesi Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Sami Kartı, özellikle erkeklerde veya menopoza girmiş kadınlarda demir eksikliği varsa öncelikle mide-sindirim sistemindeki gizli kan kayıplarından şüphelenmek gerektiğini söyledi.
Total
0
Share