Birleşik doğum kontrol haplarının aksine mini haplar östrojen içermez. Mini hapların progestin dozu, birleşik oral kontraseptif hapındaki progestin dozundan düşüktür.
Mini haplar servikal mukusu kalınlaştırır, rahim mukozasını (endometriyum) inceltir ve böylece spermin yumurtaya ulaşmasını engellemiş olur. Mini haplar bazen ovülasyonu engeller. Maksimum etkililik için mini hapları her gün aynı saatte almalısınız.
Neden Kullanılır?
Mini haplar yaygın bir kontrasepsiyon türüdür. Doktorunuz şu durumlarda mini hapların kullanımını önerebilir:
- Emziriyorsanız -Östrojenin doğum kontrol haplarıyla birleşmesi süt tedariğini etkiler.
- Yüksek kalp hastalığı riski, kan pıhtılaşması gibi belirli kalp sorunlarınız veya yüksek kan basıncı ya da migren geçmişiniz varsa
- Östrojen içeren doğum kontrol haplarının yan etkileri hakkında endişeleriniz varsa
Mini haplar kolaylıkla geri dönülebilir bir kontrasepsiyon yöntemidir. Hapı kullanmayı bıraktıktan çok kısa bir süre sonra doğurganlık yetiniz normale dönebilir.
Doktorunuz aynı zamanda reglle alakalı olduğu görülen orak hücre anemisi veya deri iltihabı tedavisi amacıyla ya da demir eksikliği anemisini azaltmak için mini hapları tavsiye edebilir.
Ancak mini haplar herkes için uygun değildir. Şu durumlarda doktorunuz mini hapların kullanımı için caydırıcı olabilir:
- Meme kanseriniz varsa
- Açıklanamayan uterin kanaması varsa
- Antikonvülzan veya anti-tüberküloz maddeler alıyorsanız
Riskleri Nelerdir?
Mini hapların kullanımının ilk yılında 100 kadından yaklaşık 1-13’ü hamile kalır. Mini hapların son derece verimli kadınlardaki başarısızlık oranı diğer hormonal doğum kontrol yöntemlerinden daha yüksektir.
Mini hap kullanırken hamile kalırsanız gebelik belirti ve semptomlarını tanımak zor olabilir. Ek olarak, hamile kalırsanız küçük bir ihtimalle gebelik ektopik olabilir (döllenmiş yumurtanın genellikle fallop tüpü olmak üzere rahim dışına yerleşmesi).
Mini haplar cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruma sağlamaz ve birleşik doğum kontrol haplarından daha az etkili olabilir.
Yan etkileri:
- Akne
- Göğüslerde hassasiyet
- Libido azalması
- Depresyon
- Baş ağrısı
- Düzensiz adet kanaması
- Mide bulantısı
- Yumurtalık kistleri
- Kilo alımı
Nasıl Hazırlanılır?
Doktorunuzdan mini haplar için reçete talep etmeniz gerekir.
Hamile değilseniz herhangi bir zamanda mini hapları kullanmaya başlayabilirsiniz -ideal olarak regl döneminin ilk günü kullanabilirsiniz. Doktorunuz hapı ilk almaya başladıktan sonraki 7 gün boyunca destek olarak erkek kondomu gibi farklı bir doğum kontrol yöntemi tavsiye edebilir. Aşağıdaki zamanlarda mini hapları kullanmaya başladıysanız destek doğum kontrol yöntemini atlayabilirsiniz:
- Regl döneminin ilk beş günü boyunca
- Tamamen ya da kısmen emziriyorsanız ve regl olmamışsanız doğumdan sonraki 6 hafta ve 6 aylık süreç arasında
- Emzirmiyorsanız doğumdan sonra ilk 21 gün içinde
- Farklı bir hormonal kontrasepsiyon yöntemini bıraktıktan bir gün sonra
- Kürtajdan kısa süre sonra
Eğer birleşik doğum kontrol hapından mini haplara geçiyorsanız, son aktif birleşik doğum kontrol hapını aldıktan sonraki gün mini haplara başlayın.
Karşılaşabileceğiniz Durumlar
Mini hapları kullanmak için:
- Başlama tarihi hakkında doktorunuza danışın. Gerekirse yedek bir doğum kontrol yönteminiz olduğundan emin olun.
- Düzenli olarak hap almak için bir zaman seçin. Her gün aynı zamanda mini hapları kullanmak önemlidir. Normalden 3 saat geç mini hapları kullanırsanız, en az 2 gün boyunca seksten kaçının veya farklı bir doğum kontrol yöntemi kullanın.
- Atladığınız haplar konusunda dikkatli olun. Hap almayı unutursanız, günde 2 hap atmanız gerekse dahi hatırlar hatırlamaz hapı alın. En az iki gün boyunca destek olarak başka bir doğum kontrol yöntemi kullanın. Korunmasız cinsel ilişkiye girmişseniz doktorunuzla acil kontrasepsiyon hakkında görüşün.
- Paketler arasında ara vermeyin. Her zaman mevcut paketi bitirmeden önce sonraki paketi hazır bulundurun. Birleşik doğum kontrol haplarının aksine mini haplarda paketlerinde 1 haftalık ara verilmez.
Mini hapları kullanırken antibiyotik alıyorsanız ya da kusma veya ishal yaşıyorsanız başka bir doğum kontrol yöntemi kullanın. Kanamanız özellikle yoğunsa veya 8 günden fazla sürerse doktorunuza danışın.
Sağlık Editörü