Otizm Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Otizm Nedenleri

Otizmin bilinen tek bir nedeni yoktur. Otizmin erkeklerdeki yaygınlığı, kızlardan üç-dört kat fazladır ama kızlarda hastalık daha ağır seyreder.

Genetik problemler: Bazı genetik hastalıklar otizme neden olur. Genetik faktörün otizmin sebepleri arasında ciddi bir yeri vardır. Kardeş ve ikiz çalışmaları bunu doğrulamaktadır. Genel nüfusa göre, otizm hastalığı olan birinin kardeşinde aynı hastalığın görülme riski 50 hatta 100 kat daha fazla olabilir.

Çevresel faktörler: Birçok sağlık sorunu genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanmaktadır. Araştırmacılar bulaşıcı enfeksiyonların ve hava kirliliğinin otizm üzerinde tetikleyici bir rol oynayıp oynamadığını araştırıyor.

Otizm Risk Faktörleri

Otizm tüm ırk ve milletten her çocukta görülebilir. Ama bazı faktörler görülme riskini artırabilir.

Çocuğun cinsiyeti: Erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla 3-4 kat daha fazla görülür.

Aile öyküsü: Otistik bir çocuğa sahip olan bir ailenin bu bozukluğa sahip bir başka çocuğunun olma riski fazladır.

Diğer bozukluklar: Bazı sağlık sorunları olan çocukların otizm olma riski normalden daha fazladır.

Aile yaşı: 40 yaşında veya daha büyük erkeklerin sahip olduğu çocuklarda otizm görülme riski artıyor. Yaşı büyük annelerin doğum yapmasıyla otizm hastalığı arasında da bir bağlantı aranabilir ama bunun için daha çok araştırmaya gerek vardır.

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Frajil X Sendromu Nedir ?

Kızlara göre, erkek çocuklarında daha sık görülen Frajil X Sendromu'nun iki cinsiyet üzerinde yarattığı etki de farklı. Kızlarda gelişim ve konuşma gecikmelerine, erkeklerdeyse zihinsel engele ve otizme yol açıyor.
Total
0
Share