Rahim Ağzı Kanseri ve Aşısı!

Human Papilloma Virüsler (HPV) çok yaygın görülen, belirti göstermeyebilen ve oldukça bulaşıcı virüslerdir. HPV, belirti göstermeyen bir virüs olduğu için insanlar farkında olmadan başka kişilere bulaştırabiliyor ve virüs yayılabiliyor.

Human Papilloma Virüsler (HPV) çok yaygın görülen,belirti göstermeyebilen ve oldukça bulaşıcı virüslerdir. HPV,belirti göstermeyen bir virüs olduğu için insanlar farkında olmadan başka kişilere bulaştırabiliyor ve virüs yayılabiliyor.

HPV Virüsü ne kadar yaygın ve bulaşıcıdır?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünya’da yaklaşık her 10 kişiden 1’inde HPV virüsü vardır. Tüm dünyada 630 milyon kişide HPV infeksiyonu bulunmaktadır.

“Kadın veya erkek bir kişinin hayat boyu bu virüs ile bulaşma riski %80’dir."İnsanlar virüsü taşıdıklarının farkında olmaz ve diğer insanlara bulaştırırlar. Oldukça yaygın bir virüs olmasının temel sebebi de budur.

HPV virüsü nelere sebep olur?

En önemli sonucu rahim ağzı kanseri ve kanser öncesi rahim ağzında oluşan lezyonlardır. Kadınlarda en sık görülen 2. kanser türüdür. Her 2 dakikada bir kadın hayatını bu hastalık yüzünden kaybediyor. Tedavi edilebilse dahi,bu tedavi kısırlığa yol açabilir. HPV’nin bir diğer önemli sonucu da genital siğiller. Tedavisi mümkün ama çok sancılı bir süreç (yakma vb..). Tedavi edilse bile sıklıkla tekrarlayabiliyor. HPV,rahim ağzı kanserinin yanı sıra birçok başka genital bölge kanserine (vajina ve vulva kanserleri) ve bazen de anne karnından çocuğa geçerek çocukta RRP denilen (solunum yolunda çıkan siğiller) hastalığa yol açarak ciddi sıkıntılar yaratabiliyor.

2008 Nobel Tıp Ödülünün HPV çalışması ile ilişkisi nedir?

2008 yılı Nobel Tıp Ödülü HPV’nin rahim ağzı kanserine sebep olduğunu ilk defa bilimsel olarak kanıtlayan bilim adamına verildi.

Rahim Ağzı Kanseri ne kadar yaygın ve tehlikelidir?

Kadınlarda meme kanserinden sonra en sık görülen ikinci kanser türüdür. (Özellikle 15–44 yaş arası kadınlarda). Dünya’da her sene yaklaşık 500.000 kadın rahim ağzı kanserine yakalanmaktadır;bu kadınların yarısından fazlası tüm çabalara rağmen hayatını kaybetmektedir. Dolayısıyla her iki dakikada bir kadın hayatını bu kanser yüzünden kaybetmektedir. Tedavi edilebilenler ise doğurganlıklarını kaybedebilmektedirler;ameliyat sonucu rahim ağzı,rahmin tamamı ve üreme organlarının bir bölümünü almak gerekebilmektedir.

“Her iki dakikada 1 kadın ölmektedir!!!

Genital Siğil ne kadar ciddi bir sağlık problemidir?

Hem kadınları hem de erkekleri etkileyen bir sorundur. Çok bulaşıcı oldukları için hızlıca genital bölgede yayılabilirler. Tedavi metotları olarak yakma,dondurma,lazerle müdahale gibi yöntemler kullanıldığından oldukça ağrı verici ve rahatsız edici olabilir. Tekrarlama oranı çok yüksek olan bu lezyonlara karşı tedavi ancak %70 oranında başarılı olabilmektedir.

Dr. Nevzat melih Gündüz

Total
0
Shares
Related Posts

Geç Saatte Yemek Yiyenler Dikkat!

Şişman kişiler şişman olmayanlara göre daha fazla horluyor. Vücut kitle indeksi arttıkça horlama da artıyor ve uyku apnesi skorları yükseliyor.
Total
0
Share