Saçınıza vitamin takviyesi!
İlk yöntem
Bir tansiyon ilacı çalışmaları sırasında,hayvan deneylerinde,kobaylardaki tüy artışından esinlenerek çalışmanın tümüyle saç dökülmesine dönüştürülmesiyle bulunan bir ilacın uygun aralıklarla deriye sürülmesidir. Saç dökülmesinin derecesine göre değişik konsantrasyonlarda hazırlanan bu solüsyon yine doktorun uygun göreceği sürede kullanılarak hem saç dökülmesini durdurmakta hem de ölmemiş saç köklerinden saç çıkmasını sağlamaktadır. Ancak ilaç bırakıldığında başka tedavilerle kombine edilmezse,ilacın etkisi ile çıkan saçlar dökülebilmektedir.
İkinci yöntem
Ağızdan alınan bir ilaçtır. Ancak bu,kadınlarda kullanılamamaktadır. Yanlızca erkek hastalar içindir. Erkek tipi saç dökülmelerinde en önemli nedenin,testesteron hormonunun bir türevi olduğu bilinmektedir. Bu hormonun oluşumunu,bir aşamasında bozan bir ilaç,hormonun sadece saç dökülmesindeki işlevini durdurmaktadır. Böylelikle her gün dermatologun belirleyeceği dozda alınan bu haplar saç dökülmesini 3-6 ay arasında durdurabilmekte,daha uzun vadede kullanıldığında ölmemiş köklerden saç çıkması sağlanabilmektedir.
Üçüncü yöntem
Tıbbın geldiği bu en üst düzeydeki tedavilere ek olarak bir yöntem daha vardır ki bu saç için hazırlanmış özel vitamin karışımlarının,damar açıcı maddelerle karıştırılıp saç derisine özel iğnelerle verilmesidir. Hiçbir yan etkisi bulunmayan bu teknikte,saç derisindeki yüzeysel damarlar genişlemekte ve saç köküne vitamin yüklenmesi yapılmaktadır.
Tüm bu tedaviler tek tek yapılabileceği gibi,en doğrusu hepsinin birlikte uygulanmasıdır.
Saçlarınızın dökülmesinden yana şikayetleriniz varsa izlemeniz gereken ilk adım bir dermatoloğa görünmek. Aksi takdirde saç köklerinize zarar verip saç köklerinin ölümüne sebep olabilirsiniz. Unutmayın,izlediğiniz ya da duyduğunuz birçok yanlış yöntem saç sağlığınızı tehlikeye atabilir.
Saç sağlığı için neler yapmalıyız?
Her gün yıkamak:Sanılanın aksine saçlarınızı her gün yıkamak saçlarınızı yıpratmaz ya da yağlandırmaz. Doğru şampuanı kullandığınız zaman saçlarınızı her gün yıkayabilirsiniz.
Sağlıklı beslenmek: Sağlığımızı korumak ve hastalıklardan korunmak için yapmamız gerekenlerin en başında sağlıklı beslenmek geliyor. Çünkü yeterli vitamin ve minarelleri aldığımız koşullarda saç sağlığımız,altında yatan farklı bir sebep olmadığı sürece,iyi olacaktır.
Bitkisel çözümler:Saç sağlığınızı korumak istiyorsanız bitkisel çözüm yollarını bir kenara bırakıp bir dermatoloğa görünmelisiniz. Çünkü uygulayacağınız bitkisel kürler saç köklerinize zarar vererek saçlarınızı bir daha çıkmamak üzere kaybetmenize sebep olabilir.
Hormonlarınız saç dökülmesinin sebebi olabilir
Derimizin bir parçası olan saçlarımız,dökülmeleri ve hastalıklarıyla dermatoloji bilim dalını en fazla meşgul eden konulardan birini oluşturur.
Saç dökülmelerinde en önemli rolü hormonlarımız oynar. Kadınlarda östrojen hormonunun az,erkeklerde androjenin fazla salgılandığı durumlarda (ki bu durum günlük değişmeler gösterir yani hormon tetkiki ile saptamak zordur) saçlı deride yağlanma kendini gösterir. Yağ,ölü hücreler,kirler ve tozlar karışarak sebum adını verdiğimiz bir sıvağ oluştururlar. Normalde günde 50-100 tel saç dökülmesi olağan kabul edilebilir. Ancak folikül adını verdiğimiz saç kökleri sağlam kaldığı için bu dökülenlerin yerine yeni saçlar çıkabilir. İşte bu sirkülasyon devam ederken yukarıda söz ettiğimiz yağ karışımı dökülen saç kökünün ağzını tıkar. Bu tıkacın üzeri zamanla tamamen örtülür ve beslenemeyen saç kökü ölür;bu saç kaybının başlangıcıdır.
Sadece cinsiyet hormonları değil
Sadece cinsiyet hormonları değil tiroid hormonlarının çalışması da saç kaybı ile ilgilidir. Bu nedenle saç kaybı şikayeti ile bize başvuran hastalarda işe öncelikle kan sayımı,temiz ve çinko seviyeleri ve tiroid fonksiyonları testleri ile başlarız. Bu testlerden aldığımız sonuçlara göre eğer bir normal dışılık varsa bunları düzeltmek gereklidir. Daha sonra saç dökülmesinin normal bir saç dökülmesi mi yoksa başka bir tür saç dökülmesi mi olduğunu saptarız. Bu hastalıklar arasında en önemlisi,bağışıklık sistemimizde oluşan bozukluklarda görülen;birkaç cm çapından başlayıp daha da büyüyebilen hatta kaş,kirpik ve tüm vücut tüylerinin dökülmesine sebep olabilen peladedır. Bu hastalığın tedavisi günümüzde kolayca yapılabilmekte yani dökülen saçların çıkarılması tıbbi yöntemlerle sağlanabilmektedir.
Konumuz olan ve hemen herkeste görülebilen saç dökülmelerine gelince;günümüzdeki tedavi teknikleri ile bu dökülmeyi durdurmak ve eğer saç kökleri ölmediyse,bunlardan yeni saç oluşumu sağlamak mümkün olabilmektedir. En basit tedavi teknikleri:Hastaya uygun şampuanın seçilmesi,saçlı derideki kepek vs. oluşumları giderecek özel losyonların kullandırılması ve saça özel vitaminler alınması (örneğin biotin) tedavinin ilk aşamasını oluşturur. Tabi ki bunlar bir dermatolog hekimin muayenesi ve değerlendirilmesinden sonra karar verilecek tedavilerdir.
Dr. Ahmet Günay