Saçınızın Dökülmesine Sebep Olan Etkenler

Saç ekimi ve Saç dökülmelerine sebep olanlar

Saç ekimi yöntemlerinin başarılı olabilmesi için çok büyük alanlarda dökülme olmaması gerekiyor. Kadınlarda bu tip saç dökülmesi görüldüğünde tıbbi olarak da müdahale ediliyor. Bu kadınların mutlaka hormon düzeylerine bakılıyor gerekiyorsa doğum kontrol hapı ve antiandroj enlerle tedaviye geçiliyor. Geri dönüşlü saç dökülmeleri büyüme veya dinlenme fazında meydana gelebiliyor.Büyüme fazındakiler aniden ortaya çıkıyor.


Bu tip dökülmelere sebep olan nedenler?

·Kemoterapi ilaçları,kolçisin,haşere ilaçlarıyla zehirlenme,ileri derecede açlık,radyasyona maruz kalma geliyor. Saçların yüzde 90’ı haftalar içinde kaybediliyor. Neden ortadan kalkınca kendiliğinden düzeliyor.

·Dökülmeye neden olan sebebin ortaya çıkışından yaklaşık 2-5 ay sonra dökülme yoğunlaşıyor Bunların nedenleri;Yüksek ateş,tifo,AİDS benzeri enfeksiyonlar,ilaçlar (pıhtılaşma önleyiciler,hormonlar,lipid düşürücüler,epilepsi ilaçları,düşük doz kemoterapötikler,ağır metaller,tiroid ilaçları,A vitamini vb.),hormonal değişimler (doğumdan sonra 2-4. ayda,doğum kontrol haplarının başlanması veya bırakılması,tiroid hastalıkları vb.),yeme bozuklukları,emilim sorunları,demir eksikliği,çinko/biotin eksikliği,fiziksel stres (kaza,ameliyat vb.),emosyonel stres (boşanma,yakın kaybı,savaş vb.) Bu tip dökülmeler de,nedenin ortadan kalkmasıyla birlikte geri dönüşlü oluyor.

·Günlük saç kaybının 150 telden fazla olması nedeniyle endişelenen hastalar sıklıkla saçlarını yıkamaktan kaçınıyor. Oysa kirlenen ve yıkama süresi 2 günden daha uzun olan saçlar yıkandığı zaman neredeyse 2 günlük döküleceği için daha endişe verici olabiliyor. Saçlar yumuşak bir şekilde günaşırı yıkanmalı. Çekerek kopmaları önlemek amacıyla şampuandan sonra krem uygulanmalı. Dökülmeyi artırdığı için eşlik eden egzama gibi sorunlar,mutlaka tedavi edilmeli. Yapılan testlerde yolunda gitmeyen bir durum tespit edilirse düzeltilmeli,eksik vitamin/ mineraller takviye edilmeli.

Dr. Yeşim Tekin

Total
0
Shares
Related Posts

Reflü Tedavi Edilebiliyor Mu?

Halk arasında mide reflüsü olarak bilinen gastro özofageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır.

Sigaranın Gözü Doymuyor

Dünya genelinde her yıl 12, 7 milyon kişinin yakalandığı ve her yıl 7 , 6 milyon kişinin yaşamını yitirdiği kanserde , en büyük düşman sigara olarak gösteriliyor .
Total
0
Share