Sağlık İçin Su İçin

Su insan yaşamı için havadan sonra gelen en önemli ihtiyaç maddesidir ve beslenmemizin vazgeçilmez bir parçasıdır. İnsan,besin almadan haftalarca canlılığını sürdürebildiği halde susuzluk durumunda ancak birkaç gün yaşayabilir.

İnsan vücudunun su içeriği yaşa ve cinsiyete göre %42 ile 75 arasında değişmekle birlikte yetişkin insan vücudunun ortalama %60’ı sudur. Vücut fonksiyonlarının yürütülmesinde,metabolizmanın dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde su son derece önemli rol oynamaktadır.

İnsan vücudunun her yerinde gerçekleşen tüm fonksiyonlar (hücre içinde ve dışında) sulu bir ortamda gerçekleşir. Su,vücut sıcaklığını genelde 37 derece de tutarak düzenler. Özellikle fiziksel aktivite gibi bir çok vücut fonksiyonunda ısı üretilir. Terleme yoluyla deriden buharlaşan su ile vücuttan sıcaklık atılmaktadır.

Genel bir kural olarak,vücutta oluşan zararlı maddelerin atımını sağlamak ve vücut sıvı dengesini koruyabilmek için 8 – 10 bardak (2,5 Litre) su tüketilmesi önerilmektedir.
İnsanlar su ihtiyaçlarını genelde;içecekler,besinler ve metabolizma olmak üzere üç kaynaktan sağlarlar. Besin içerisinde bulunan besin öğelerinin yakılması sonucunda da su oluşur. Diyette proteine göre karbonhidrat ve yağın yüksek olması metabolik suyu arttırır. Yediğimiz besinler ve içecekler yoluyla da vücudumuza su sağlarız. Mesela sebze meyvelerin %85-90’ı,bir su bardağı sütün %90’ı sudur. Gün içerisinde içtiğimiz çay,kahve,soda vs. içecekler ile de sıvı almaktayız. Ancak kafein içeren kahve,çay gibi içecekler sıvı ihtiyacını karşılasa da uygun su kaynakları olarak sayılmazlar. Çünkü kafein içeren bu içecekler içildiğinde su alırız ama idrar artırıcı etkisinden dolayı daha fazla idrar çıkışı yaptıracağından fazla da sıvı kaybederiz.
Alınan su öncelikle böbreklerden idrar ile atılır. Ayrıca cilt yolu üzerinden terle ve Akciğerler üzerinden soluduğumuz hava ile de su kaybederiz.

Su tüketimini arttırmanız gerekiyorsa…

gün içerisinde kahve araları yerine su arası verin. Bilinçaltınızda birşeyler içme isteğiniz varsa masanızda bir kupa su bulundurun.

Yemeklerinizde ve ara öğünlerinizde suya önem verin.

Ara öğünlerinizde kendinizi meyve suyu,süt veya su ile canlandırın.

Partilerde veya diğer sosyal aktivitelerde alkol yerine mineralli su için.

Özellikle soğuk havalarda aktivite öncesi sırası ve sonrasında su için. Egzersiz sırasında her 15-20 dakikada bir 125-250 ml kadar su tüketin. Susamayı beklemeyin. Seyahatlerinizde yanınızda su bulundurun,ayrıca dışarı çıktığınızda çantanızda mutlaka suyunuz olsun.

Uçak seyahatleri dehidrasyona neden olur. Bu durumlarda bol sıvı tüketmeye özen gösterin.

Dyt. Aslı İçingür

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share