Sağlıklı Havuz Kullanımı İçin Öneriler

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadi Rüştü Vural, yazın gelmesiyle gündeme gelen sağlıklı havuz ve deniz kullanımı konusunda çok önemli uyarılarda bulundu. İşte sağlığınızı koruyarak yüzmek için yapmanız gerekenler;

Ağzınıza su girmesin
Yazın havuz ve denizden bulaşabilecek mide,bağırsak enfeksiyonlarından korunmak için suyun ağzımıza girmesine engel olmaya çalışalım.Mide bulantısı ve ishale yol açabilir. Suya atlarken burnunuzu kapatın.

Özellikle havuzda yüzücü gözlüğü takın
Kalabalık ve kirli olması muhtemel sularda yüzerken konjoktivit denilen göz iltahabından korunmak için yüzücü gözlüğü takalım.Açık deniz kalabalık havuz ortamıyla kıyaslandığında daha temizdir.

Kafanızı suya sokmayın
Aynı nedenle kulak iltihapları da yazın artış gösterir.Temiz olmayan sularda kafamızı suya sokmamak en kolay çözümdür. Ciltte sıyrık alanları varsa,havuz sonrası sabunla cildinizi temizleyin. Havuz suyu göz ve cilt enfeksiyonlarından tifo ve hepatite kadar pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor.

Alkol almayın
Güneş altında içki içmeyelim.Güneş altında içilen içkilerin kalp krizi ve beyin kanamasına yol açabilir. Güneş altında alınan içkiler damarları iyice genişletir ve tansiyonu düşürür.Alkol miktarı artınca tansiyon yükselir.


Güneş kremini yenileyin

Güneş kremi suya girildikten veya duş alındıktan sonra yenilenmelidir.Havuza girmeden önce havuzun temizliğini korumak amacıyla duş alarak yağın akıtılması önerilir.Bu nedenle uzun süre suda kalmamalıdır. 30 koruma faktörlüden daha yüksek koruma faktörü olan kremler içlerindeki kimyasallar nedeniyle faydadan çok zarar verir.Bunların yerine giysilerle güneşten korunmak tavsiye edilebilir.

Saunada on dakikadan fazla geçirmeyin
Yüksek tansiyon hastaları kesinlikle sauna veya buhar gibi aşırı sıcağa maruz kalmamalıdır.Buharın tıbbi bir faydası yoktur.Kuru sıcağın terle atılan su,tuz,ağır metallerin vücuttan atılması açısından faydası olabilir.Süre kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte;tansiyon düşmesi veya çıkması,çarpıntı,baş dönmesi gibi belirtiler olursa derhal sonlandırılmalıdır.Bir defada 10 dakika geçilmemelidir.

Güneş gözlüğü kullanın
Saat 11:00-17:00 saatleri arasında çok mecbur kalmadıkça sokağa çıkmayalım,denize,havuza girmeyelim. Mecburen sokağa çıkacaksak açık renkli,hafif elbiseler giyelim,güneş gözlüğü takalım,şemsiye kullanalım,şapka takalım. Özellikle çocuklar ve yaşlıları sıcaktan koruyalım.6 aydan küçük çocukları güneşe çıkarmayalım.

Sıvı alımını artırın
Eğer doktorumuz tarafından sakıncası yoksa aldığımız sıvı (su) ve tuz miktarını arttıralım,ağır,kızartmalı yemeklerden kaçınalım,hafif,zeytinyağlı yemekleri tercih edelim.

Havuzda uzun süre kalmayın
Gebelikte havuza girilebilir ancak havuzların mutlaka temiz ve bakımlı olmasına dikkat edilmelidir. Havuz temizliğinde kullanılan kimyasal maddeler ciltten emilir. Bu nedenle havuzda kalış süresi uzun olmamalı ve çıkınca mutlaka duş alınmalıdır. Islak mayo ile durmak genital florada bulunan mantarların enfeksiyona yol açmasına neden olur ve akıntı,kaşıntı görülür. Bu,hamilelerde en sık görülen enfeksiyon çeşididir.

Daha sağlıklı bir yaz için diğer genel öneriler

  • Öğle saatlerinde kısa süre de olsa uyuyarak dinlenelim.
  • Sporumuzu serin saatlerde yapalım.
  • Böcek,arı sokmalarına karşı dikkatli olalım,allerjiniz varsa çok daha dikkatli olmanız gerekli.Beklenmeyen durumlarda hemen hastaneye başvuralım.
  • Sineklerle bulaşan hastalıklardan korunmak için sinek öldürücü veya kaçırıcıları kullanalım.
  • Karasineklerin mikropları yemeklerimize bulaştırmalarını engellemek amacıyla yiyeceklerimizi açıkta bırakmayalım.
  • Tuvaleti ve mutfağı kirli olan restoranlarda yemek yemeyelim.Kontrol etmekten çekinmeyin.Söz konusu olan sağlığınızdır.
  • Çiğ yenen yiyecekleri içme suyuyla iyice yıkamadan veya kabuğunu soymadan yemeyelim.
  • Çiğ yenen yemeklerden ( örn:çiğ köfte ) mümkün olduğunca uzak duralım.
  • Sıcakta kalmış yemekleri tüketmeyelim.
  • Sulu tencere yemekleri,iyi pişirilerek yenen gıdalar yazın en emin besinlerdir.

Dr. Sadi rüştü Vural

Total
0
Shares
Related Posts

Hayatınız Tehlike Altında Olabilir

Cilt kanseri türlerinden en tehlikelisi olan melanom riski, hayati tehlike oluşturmakla birlikte küçük yaşta maruz kalınan bilinçsiz güneş ışığıyla doğru orantılı olarak artıyor.

Bel ağrısı yapan nedenler

Bel bölgesi üst ekstremite, gövde ve bacakları bağlayan ana bölge olduğu için oldukça hareketli,buna karşın yaralanmaya oldukça meyillidir ve her insan hayatının bir döneminde mutlaka bel ağrısı çeker.
Total
0
Share