Şeker Bağımlılığı Diye Bir Bağımlılık Var mıdır?

Hem bağımlılık hem de yeme bozukluğu olarak bilinen fazla şeker tüketimi bazı sonuçları da beraberinde getiriyor.

Araştırmacılar,şeker tüketildiğinde beyinde iyi hissettiren hormonlar diye bilinen serotonin ve dopamin hormonlarının arttığını ve bunun bir nevi bağımlılığa yol açabileceğini belirtiyorlar. Gün içinde sık sık şekerli gıdaları aşeriyorsanız şeker bağımlısı olabilirsiniz. Yapılan araştırmalarda insanlarda şeker tüketiminin madde bağımlılığına benzer şekilde beyin aktivitesini tetiklediğini gösteriyor.

Şeker bağımlılığı belirtileri nelerdir?
Alışık olduğunuz düzeyde şeker almadığınız bir öğünden sonra:

  • Baş dönmesi,
  • Baş ağrısı,
  • Bulantı,
  • Yorgunluk,
  • Düşünce karışıklığı,
  • Depresif olma hali şeker bağımlılığı belirtileridir.

Yemeyi düşündüğünüzden daha fazla yemek,yemeniz gereken öğünü atladığınızda ise:

  • Sinirlilik,
  • Soğuk terleme veya
  • Çarpıntı gibi şeker düşüklüğü belirtileri en tipik belirtilerindendir.

Çocukların şekerli yiyecek ve içecek tüketmeleri sakıncalı mıdır?
İçinde basit şeker bulunduran gazlı içecekler,kek,gofret,şekerleme ve tatlılar kanda glukoz düzeyini çok hızlı şekilde yükseltirler. Pankreas bu ani yükselen şekeri dokularda kullanmak üzere insülin hormonunu üretir. Bir anda yükselen insülin şekeri enerjiye dönüştürdükten sonra kan şekeri hızlıca düşmeye başlar. Şekerin enerjiye dönüşmesine ek olarak insülin ayrıca yağ depolanmasını da harekete geçirir.

Unlu mamüller, pirinç pilavı ve patates gibi şeker oranı yüksek karbonhidratlı besinler de tek başlarına fazla miktarda yendiğinde aynı etkiyi gösterir.

Dyt. Olcay Barış

Total
0
Shares
Related Posts

Havuz Suyu Göze Zarar!

Deniz, güneş ve havuz . . . Yaz aylarının bu önemli üçlüsünün sağlık üzerinde olumlu ve olumsuz birçok etkisi bulunuyor. Gözler de bu etki alanlarından biri.

Hiperaktif Bebekler

Hiperaktif çocuklar, aşırı hareketlilik ve dikkat eksikliği nedeniyle, zekaları normal olmasına rağmen, okulda düşük başarı elde ediyor.

Hiç Spor Yapmayanlara Formül

“Haftada 5 Gün 30 Dakika”. Daha önce hiç spor yapmayan kişiler, kalp kontrolünden geçtikten sonra haftada beş gün en az yarım saat veya haftada 3 gün 1 saat orta tempoda egzersiz yaparak spora başlayabilirler.
Total
0
Share