Şeker hastaları emin ellerde!

Diyabet takibinde teletıbın önemi

Diyabet Yönetiminde Teletıp
Yazan: Biyolog Teletıp Uzmanı Rezzan Türkoğlu

Teletıp nedir?
Herhangi bir tıbbi verinin görüntülü,sesli,yazılı olarak;iletişim teknolojilerinin kullanılması ile bir yerden bir başka yere iletilmesine Teletıp diyoruz. İletilen verinin türüne ve ilgili uzmanlık alanına göre tele-kardiyoloji,tele-radyoloji,tele-diyabet vb. alt dallarda incelemek mümkündür.

Teletıp ile diyabet yönetimi
Diyabet günümüzün en yaygın hastalıklarından biridir. İyi yönetildiğinde kişi uzun ve sağlıklı bir ömür yaşayabilir . Diyabet yönetimindeki en önemli faktörlerden biri kişinin rahatsızlığı ile yaşamayı öğrenmesi ve hekiminin tavsiyelerine uymasıdır.

Teletıp hekim ile hasta arasındaki uyumu maksimum düzeyde tutabilmek için kullanılan bir araçtır. Kişi evinde Teletıp uyumlu ve son derece kolay kullanılabilir cihazlarla yaptığı ölçümleri,ayrıca bir not defterine kaydetmesine gerek kalmaksızın,hekimine anında ulaştırabilmekte ve hekiminin kendisini sürekli takip edebilmesini sağlayabilmektedir. Hastasının kan şekeri seviyesini,tansiyonunu,ağırlığını düzenli olarak takip edebilen hekim,hastanın şeker seviyesinin belirli düzeyler arasında kalmasını sağlayacak tedavi sürecini çok daha kolay ve emin adımlarla yürütebilmektedir.

Diyabetin tetikleyebilceği diğer komplikasyonlar
Diyabetli hastaların kan şekeri seviyeleri regüle edilmediğinde akut ve kronik komplikasyonlar gelişebilir. Akut komplikasyonlar:Kan şekerinin aşırı düşüklüğü olarak tanımlayabileceğimiz Hipoglisemi,kandaki insülin hormonunun eksikliğine bağlı olarak bağlı olarak gelişen ve diyabetik koma olarak da adlandırılan Ketoasidoz,hücrelerin enerji olarak glikoz dışı yakıt kullanımlarına bağlı olarak vücutta laktik asit birikimi sonucu gelişen Laktik Asidoz,cilt ve tırnaklar başta olmak üzere tüm organların bakteriyel ve fungal kaynaklı enfeksiyonlara açıklığı nedeni ile bakteriyel ve fungal enfeksiyonlardır.

Kronik Komplikasyonlar:Uzun süre kan şekeri seviyesinin yüksekliğine bağlı olarak kan damalarında,sinir sisteminde ve ilgili organlarda tahribat meydana gelebilir. Tahribatın meydana geldiği organlarda da sorunlar kendini göstermeye başlar. Kadiyovasküler hastalıklar ( Kalp damar hastalıkları),retinopati (gözlerde meydana gelen hasar ),Nefropati (böbreklerde meydana gelen hasar),Nöropati (sinirlerde meydana gelen hasar),Ayak komplikasyonları (sinir hasarlarına bağlı olarak gelişebilen ayak yaraları,bacak ve ayaklarda duyu kaybı gibi rahatsızlıklar) ve İmpotans (Cinsel güçsüzlük ) kronik komplikasyonlar arasında sayabileceklerimizdir.

Teletıp ile diyabet yönetiminin faydaları nelerdir?
Yukarıdaki komplikasyon açıklamalarında da görüldüğü gibi şeker hastalığının kendisinden ziyade sebep olduğu komplikasyonlar kişinin hayatı ile ilgili riskleri oluşturmaktadır. Özellikle akut komplikasyonlar kan şekeri seviyesinin yükselmesine bağlı olan tablolardır. Geçmişte kişiler bu seviyenin dengede tutulabilmesi için evlerindeki şeker ve tansiyon cihazları ile yaptıkları ölçümleri bir not defterine kaydeder ve hekim kontrolüne gittiklerinde yanlarında götürürlerdi ve hekimleri geçen sürede değerlerdeki değişkenliğe bakarak oral anti diyabetik ilaçlarını ve/veya insülin miktarlarını buna göre ayarlarlardı. Bu yöntemde kişiler kayıtlarını kaybedebilmekte,ölçümlerini saat saat değil sıralı olarak yazmakta,sonuçlar dışında detaylı bilgiler vermemekte idi. Hekimler ise tüm geçmişine bakma şansı olmadığından sadece son bir ayı değerlendirebilmekte buradaki bilgiler ışığında tedaviyi planlamaktaydılar. Oysa günümüzde hastanın sonuçları eş zamanlı olarak hekime ulaşmakta,hekimler istedikleri kadar geçmişe gidip hastanın verilerini kontrol edip karşılaştırabilmekte,sadece evde ölçülen değerlerinin yanı sıra kolesterol,trigliserid,HgA1c testleri,retina taraması gibi diğer bulgularını da takip edebilmekte ve hastasına en uygun tedaviyi uygulayabilmektedir. Üstelik dünyanın neresinde olursa olsun bu değerlere ulaşabildiği için gerektiğinde uzaktan bile hastasını yönlendirebilmektedir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share