Şeker Hastalığının Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir?

Diyabet Belirtileri

Diyabet belirtileri kan şekerinin yüksekliğine bağlı olarak değişir. Bazı insanlarda, özellikle tip 2 diyabet ve pre-diyabet hastalarında belirtiler başta anlaşılmayabilir. Tip 1 diyabette ise, belirtiler hızla gelişir ve daha şiddetli olma eğilimindedir. Tip 1 ve tip 2 diyabet belirtileri şunlardır:

  • İdrarda ketonun olması(İdrarda normalde ketonun nitel olarak negatif olması gerekir. Hiperglisemi hali ortaya çıktığında kandaki şeker insülin yetersizliği nedeni ile hücre içine giremez ve bu durum karşısında şeker alamayan hücreler enerji elde etmek için yağları yakmaya başlarlar. Bu durum ketonların ortaya çıkmasına neden olur.)
  • Susamanın artması
  • Sık idrara çıkma
  • Aşırı açlık
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Yorgunluk
  • Bulanık görme
  • Yavaş iyileşen yaralar
  • Hafif yüksek tansiyon

Diyabet Nedenleri

Tip 1 Diyabetin Nedenleri

Normalde zararlı bakteri ve virüslere karşı savaşarak vücudu koruyan bağışıklık sistemi herhangi bir nedenden ötürü sahip olduğu hücreleri düşman olarak görmeye ve kendi hücreleriyle savaşmaya başlar. Tip 1 diyabette de bilinmeyen bir sebepten ötürü bağışıklık sistemi harekete geçer ve insülin üretimini sağlayan pankreas ise bu noktadan sonra beta hücrelere zarar vermeye başlar.

Tip 2 ve Pre-Diyabetin Nedenleri 

Tip 2 diyabet genetik sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Hücrelerin bu insülin hormonuna karşı olan direncinin azalması ve insülinin salgılanmasında ortaya çıkan yetersizlik ise tip 2 diyabetin gelişimine yol açar. İnsülinin normal görevini eskisi gibi sürdürememesinden kaynaklı olarak da beta hücreleri fazla miktarda insülin üretimi sağlayamaz. Sonuç olarak; gerekli miktarda şeker hücreye giremez ve hücrenin dışında kalan bol miktarda şeker ise kan dolaşımına karışır.

Gestasyonel Diyabet Nedenleri

Hamilelikte bebeğin gelişimi için glikoz metabolizmasında önemli değişiklikler olur. Hamilelikte bebeğe yeteri kadar glikoz gitmesi için plasentadan HPL isimli bir hormon salgılanır. Bu hormon insülinin kan şekeri düşürücü özelliğini baskılar. Böylece doğal hiperglisemi eğilimi oluşur. Bu eğilimin normal dışı artışıyla 24. haftadan sonra gebelerde gestasyonel diyabet görülür.

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Diyabet: Ayak Ve Bacaklarınızı Koruyun

Ayak ve bacak problemleri yaygın diyabet komplikasyonları arasındadır, fakat doğru önlemler alınırsa diyabet bazlı amputasyonları neredeyse yarısı önlenebilir.

Diyabetik Retinopati

Diyabetik retinopati, diyabetin gözün ağ tabakasını (retina) tutan uzun dönem organ bozukluklarından birisidir. Ağ tabaka görme yollarının başlangıcında yer alır; burada meydana gelen değişiklikler görmemizi çeşitli derecelerde etkileyebilir.
Total
0
Share