Sınav Endişesi; Duygusal ve Zihinsel Belirti Yaratır

Okul sınavlan, SBS, YGS, LYS derken öğrenciler sınav stresinin bunaltıcı etkisine giriyor. Hatta sadece öğrenciler değil, aileler, öğrencinin sosyal çevresi de bu durumdan nasibini alıyor.

Emekler Boşa Gitmesin

Okul sınavlan,SBS,YGS,LYS derken öğrenciler sınav stresinin bunaltıcı etkisine giriyor. Hatta sadece öğrenciler değil,aileler,öğrencinin sosyal çevresi de bu durumdan nasibini alıyor. Ailenin beklentisinin yüksek olması,öğrencinin hedefi gözünde büyütmesi,başarısız olma korkusu sınav kaygısını artıran nedenler arasında gösteriliyor. Bu düşünceler de sınav öncesi öğrenilen bilginin sınav sırasında kullanılmasına engel oluyor. Koca bir yıl verilen emekler de bu nedenle yok olup gidiyor.

Sınav yaklaştıkça öğrencilerin stresi de artıyor. Yoğun sınav kaygısı birçok gencin bedeninde de değişikliklere neden oluyor. Karnı ağrıyanlar,kaygıya bağlı ishal olanlar,bazen de sınavda bayılanlar sık karşılaşılan manzaralar arasında.

Velilerin de Rolü Var

Yoğun kaygılar sadece bedensel etkiler yaratmıyor aynı zamanda duygusal ve zihinsel belirtiler de yaratıyor. Sınav öncesi çoğu genç normal zamanlara göre daha öfkeli tavırlar sergileyebiliyor.

Ama esas önemli etkisi sınav sırasında oluyor. Yoğun sınav kaygısı öğrencinin test performansını önemli ölçüde etkileyebiliyor. Bu nedenle kaygıyı kontrol etmek büyük önem taşıyor. Sınav kaygısını azaltmak için öğrenciye ve velilere büyük görevler düşüyor.

Psikolog Ferahim Yeşilyurt

Total
0
Shares
Related Posts

Aldatma ne zaman aldatmadır?

İnternet ortamında biriyle duygusal veya cinsel bir ilişki kurmak, başka birini düşünmek veya biriyle kahve içip duygusal yakınlık yaşamak da aldatmak sayılabilir mi? Psikiyatrist Dr. Emel Belli baş yanıtladı.
Total
0
Share