Su Ve Sağlık

İçecek tüketiminin popülaritesinin arttığı günümüzde insan vücudu için büyük önem taşıyan su, atlanmaması gereken bir konudur.

SU:ELZEM BİR BESİN ÖGESİ Mİ ?

İçecek tüketiminin popülaritesinin arttığı günümüzde insan vücudu için büyük önem taşıyan su,atlanmaması gereken bir konudur. Vücudumuzun neredeyse yarısını oluşturan su,yaşamımız için elzem bir maddedir. İnsan vücudu bazı besin öğelerinin eksikliğinde haftalarca hatta yıllarca yaşarken susuz ancak birkaç gün yaşamını idame ettirebilmektedir. Vücut su içeriğinde % 3-5 kadar ufak bir değişme elektrolit konsantrasyonunda azalmaya bu da;termoregülasyon,oksijen transportu ve iş gücünde azalmaya,halsizlik artışı,konsantrasyon bozukluğu,kas gücü kaybı,baş ağrısı,baş dönmesi,görme bozukluğuna neden olmaktadır.

Sağlıklı bir yaşam için idrar,dışkı,solunum yolu ve ter ile kaybedilen suyun tekrar yerine konması gerekmektedir.Yetişkin bireylerde vücut suyunun % 4-6 ‘sı atılmakta ve günlük alınan su ile yer değiştirerek yenilenmektedir.

Vücutta suyun alınma ve atılma mekanizmaları böbrekler,akciğerler,deri ve birçok hormon ile kontrol edilmektedir. 150 ml su değişimine hassas olarak çalışan bu sistem vücut iç dengesinin korunmasında önemli göreve sahiptir. Vücut suyundaki azalma veya ödem şeklindeki aşırı artış ya da bulaşmış maddeler öncelikle bu sistemi sonra da bütün vücudu hayati tehlikeye sokabilmektedir. Suyun bolca ancak temiz ve kontrol atında tüketilmesi önemli bir durumdur.

Vücut su içeriği bireysel farklılıklar gösterirken yaş ilerledikçe azalmaktadır.Yeni doğan bir bebeğin vücudunun su oranı % 74 iken,yaşlılıkta % 45-50 civarına düşmektedir. Her ne kadar su miktarı azalsa da görev ve işleyişinin önemi aynı kalmaktadır. Çünkü su;vücutta kimyasal tepkimeler için bir çözücü,tepkimelere direk iştirak eden reaktant,eklem gibi bölgelerde kayganlığı verici,vücut ısı dengesini sağlayıcı olarak hayati fonksiyonları olan bir besin öğesidir.

Vücudun bütün hücrelerinde yer alan su en çok kan ve kas dokusunda yer almaktadır. Bu suyun kaynağı ise yalnızca içilen sıvı gıdalar olmayıp,vücutta enerji oluşturan besin öğeleri metabolizmalarının son ürünü olarak alınabilmektedir. Dolayısıyla her 1000 kkal için 1 litre sıvı ya da günlük 10-12 bardak içilmesi önerilmektedir. Bunun ise 2/3 ‘ü diğer sıvı gıdalardan gelebilmektedir.

Artık sıvı tüketimi için su tercih edilmektedir. Çünkü kafeinsiz,enerjisiz,gazsız,içimi kolay,alkolsüz ve en önemlisi fazla içilmesi zarar değil yarar sağlamaktadır. Bolca su tüketilerek sağlığı koruyucu adımlar atılmalıdır. Su içmek vücuda iç huzuru vermektedir. Ünlü düşünür Anon’nun da dediği gibi “Ne yiyorsan osundur”

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share