Tamponsuz Burun Ameliyatlarında Yeni Bir Uygulama: Septal Zımba

Eğrilik ameliyatlarından sonra tampon konması gerekebilir. Tamponun amacı ameliyat sırasında kıkırdak üzerinden kaldırılan burun iç kaplaması altında kan toplanmasını engellemek ve destek sağlamaktır.

Bu amaçla kullanılan tamponlar zaman içinde gelişmiştir. Parafinle yağlanmış ince keten şeritler artık pek kullanılmamaktadır. Zira bir iki gün içinde parafin etkisini yitirmekte,tampon burun içine yapışmakta,çekilirken ağrı ve kanama ortay çıkabilmektedir. Süngerimsi yapıda emici tamponlar esnek ve kolay uygulanabilir olmaları nedeni ile tercih edilmişlerdir. Ancak bunların da kurutucu etki ile burun içindeki mukozaya yapışması benzer sorunları yaşatabilmektedir. Sünger tamponların üzerine eriyebilen bir kılıf geçirilmesi yapışmayı önlemektedir. Bu şekilde çok kolay çıkarılabilir hale gelen sünger tamponlar 2-3 üç gün boyunca nefes almayı engellemeleri ve şiştikçe artan bir basınç yaratmaları yine hastalar arasında şikayet konusu olabilmektedir. Silikondan yapılma hava yolunu açık tutacak şekilde tasarlanmış septum destekleri hem yapışmadan septumu destekleyen,havayolunun da kapamayan seçeneklerdir. Dikişle tespit edilen bu desteklerin mıknatısla birbirine yapışan tipleri de vardır. Ancak silikonun sert yapısı ve bu desteklerin büyüklük olarak çok fazla çeşiti olmaması kullanımı sınırlamaktadır. Sünger tamponların içine hava almayı kolaylaştırmak için plastik küçük borular yerleştirilmiş tipleri varsa da kullanım sırasında ağrı verebilmektedirler.

Tamponlarla yaşanan sıkıntıları azaltmak,aynı zamanda septumda kan toplanmasını engellemek için septuma kalın dikişler atma tekniği geliştirilmiştir. Hastanın konforu açısından faydalı olan bu tekniği özellikle küçük burunlarda uygulamak pratik zorluklar içerebilir. Son olarak bu dikişleri otomatik ve eriyebilen malzemelerle atan zımbalar piyasaya çıkmıştır. Maliyet açısından biraz daha pahalı olmakla beraber hem hasta konforunu,hem de ameliyatın güvenliğini bir arada sağlaması bu cihazların kullanımını arttıracaktır.

Prof. Dr. Ferit Demirkan

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Botoks Enjeksiyonu

Botoks enjeksiyonları, kas hareketlerini geçici olarak felç etmek için botulinum toksininin çeşitli formlarını kullanan bir dizi ilaçların en çok bilinenleridir.
Total
0
Share