Tedbiri Alındıktan Sonra Rahim Ağzı Kanseri Sizi Korkutmasın…

Kadınlarda Görülen En Sinsi Hastalık Rahim Kanseri…

Halk arasında rahim ağzı kanseri olarak adlandırılan rahim ağzı kanseri,dünya genelinde meme kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen 2. jinekolojik kanser türüdür. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tüm dünyada 2 milyondan fazla kadında rahim ağzı kanseri olduğunu tahmin ediyor. Her yıl 49 bin yeni rahim ağzı kanseri teşhisi konuyor ve her 2 dakikada bir kadın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor.

Rahim ağzı kanserinin önlenebilen tek kanser türü olduğuna dikkat çekerek,gelişmiş ülkelerde rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı ve bu hastalığa bağlı ölümler gün geçtikçe azalıyor. Çünkü hastalık pap smear testi ile çok erken dönemde,hatta hücreler kansere dönüşmeden önce tespit edilebiliyor. Hastalığa yol açan Human Papilloma Virüsü’ne karşı geliştirilen aşı da hastalıktan korunmada önemli bir rol oynuyor. Rahim ağzı kanserinin erken dönemde hiçbir belirti vermeden uzun yıllar sinsi sinsi gelişiyor. Bu kanser türü yaklaşık 10 yıl hiçbir şikâyete yol açmayabiliyor. Belirti verdiği döneme girdiğinde ise en sık cinsel ilişki sonrası lekelenme tarzında gelişen kanama ile kendini gösteriyor. Adet miktarında ya da süresinde artış ve kahverengi vajinal akıntı da rahim ağzı kanserinin diğer belirtilerini oluşturuyor.

Dr. Özlem özgür Gürsoy

Total
0
Shares
Related Posts

Obeziteyi Zihninizde Durdurun

Obeziteyi durdurmanın yöntemi, sadece tek bir yönteme saplantılı kalmayıp birçok farklı yöntemi aynı anda uygulamaktan geçmekte.
Total
0
Share