Terlemenin Önüne Geçilebilir mi?

Terleme sorunuyla uğraşan kişilerin en merak ettiği soruda bu sorunun çözümü olup olmayacağıdır.

Aşırı terlemenin önüne geçmek veya bu sorunun kontrol altına alınmasını sağlamak mümkün mü?

1. Genel hiperhidroz:Tedavi altta yatan hastalığın tedavisine yöneliktir. Yine de tedaviye çok dirençli olabilir. Ağız yolu ile alınan,beyin üzerinden terlemeyi engelleyen ilaçların çoğunun yan etkisi bulunur ve kullanımları sınırlıdır. Sempatektominin etkisi ise genellikle geçicidir.

2. Bölgesel hiperhidroz: Terlemeyi engelleyen krem ve solüsyonlar ilk düşünülecek tedavidir. Bu krem ve solüsyonlar genellikle etkilidirler,ancak sürülen bölgede kuruluk,tahriş,ekzema veya alerji oluşumu,deride ve giysilerde boyama yapabilirler. Eğer haricen sürülen bu ilaçlardan yanıt alınamazsa iyontoforez denenebilir.

Psikolojik faktörlerle artış gösteren bölgesel terlemede ağız yolu ile yatıştırıcı ilaçlar kullanılabilir,ancak yan etkiler nedeniyle sürekli kullanımları söz konusu değildir. Bazı hastalarda psikoterapi ve hipnoz gibi yaklaşımlar da terlemeyi azaltmada yardımcı olabilmektedir. Şiddetli ve dirençli bölgesel terlemede diğer tedavi seçenekleri ise botoks uygulanması ve sempatektomidir. Sempatektomi,ter bezlerine giden sinirlerin klipslenmesi,koterize edilmesi veya kesilmesi tekniğidir. Ufak bir insizyonla veya laparoskopik yöntemle yapılabilen basit bir cerrahi girişimdir. El terlemesinde en sık tercih edilen tedavi yöntemidir ve % 80 oranında başarılıdır. Ancak ayak terlemesinde önerilmez. En önemli komplikasyonları diğer deri bölgelerinde terlemenin artabilmesi (kompansatuvar terleme) veya terlemenin % 0-16 oranında geri dönebilmesidir. Koltuk altlarındaki ter bezlerinin cerrahi,liposuction veya küretaj ile alınmaları en son düşünülecek tedavi seçimidir. Bu yöntemin başarısı % 90’dır,ancak ağır sayılabilecek bir operasyondur ve el-ayaklar için uygulanmamaktadır

Prof. Dr. Emel Erkek

Total
0
Shares
Related Posts

Romatizmanın Yaşı Yok

Özellikle yaşlıların kabusu olan romatizma, aslında her yaşı vurabiliyor. Eklemlerde yanma ve şiddetli ağrılarla baş gösteren romatizma, tek bir hastalık değil, aşağı yukarı 150 farklı hastalığı içeren bir grubun genel ismi.

Embriyonun sıvı atıkları inceleniyor!

IMSI tekniği ile seçilmiş sperm enjeksiyonu, standart tüp bebek ve mikroenjeksiyon uygulamaları ile karşılaştırıldığında, canlı sperm hücresine hiç zarar vermeden spermin ileri düzeyde morfolojik analizinin yapılmasına imkan sağlıyor.
Total
0
Share