Tiroit kanserleri,kadınlarda erkeklere göre üç kat daha sık görülüyor. Son yıllarda,tiroid kanserinin özellikle kadınlarda görülme oranında artış gözlemleniyor. Tiroit kanserinin nedeni günümüzde hala tam olarak bilinmiyor. Genetik yatkınlık,hormonal ve çevresel faktörler,iyot kullanımı ve eksternal radyasyon tiroit kanserlerine sebep olmaktadır.
Tiroit Kanserinin Çeşitleri:
Papiller tiroit kanseri:30–50 yaş arasında en sık görülen tiroit malign kaseridir. Görülme oranı 100.000’de 5 civarındadır. Çapı 1 cm’den küçük ise mikrokarsinom olarak adlandırılır. Büyüklüğü genelde 1–4 cm arasındadır. Papiller tiroid kanseri lenf yolu ile yayılabilir. Lenf yolu ile akciğere de yayılabilir. Tanı ultrason ve sintigrafi ile konulmaktadır. Kesin tanı ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) ile konulur. 50 yaş üzerinde daha tehlikelidir.
Folliküler tiroit kanseri: Kadınlarda iki kat daha sık görülür. 40–50 yaş grubunda görülür. Papiller kanserden daha çabuk yayılıp metastaz yapar. Ameliyat olmuş hastalarda nüks görülmektedir. Tanı konulduktan sonra 15 yıl içinde hastaların %30’u kaybedilir.
Anaplastik tiroit kanseri: Daha çok 60 yaş üstünde ve kadınlarda görülmektedir. Tiroit bezinde ani büyüme ve ağrı ile ortaya çıkmaktadır. Hızlı yayılır,komşu dokular ve tüm vücuda metastaz yapar. En çok larenks,yemek borusu,deri,kaslarda metastaz yapar. Birkaç ayda hastalar kaybedilir.
Medüller tiroit kanseri: Tiroitin C hücrelerinden kaynaklanan ve kalsitonin salgılayan malign bir tümördür. Kalıtsal da olabilir. Kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır.
Tiroidin primer tümörleri: Tiroit lenfoması,tiroid sarkomu,fibrosarkom ve plazmositom gibi tümörler daha seyret görülmektedir.
Metastatik tiroid tümörleri:Tiroit bezine metastaz yapan tümörler ise akciğer,böbrek,meme,rahim ve yemek borusu tümörleridir.
Dr. Keramettin Şar