Tüp Bebek Tedavisinde Neden Başarısızlıklar Oluyor?

Tüp bebek tedavisinde yaşanan başarısızlığın elbetteki bir takım nedenleri var. Bu nedenler arasında embriyonun kalitesi en önemli neden olarak gösterilebilir.
Tüp bebekteki başarısızlıkları iki başlık altında incelemek lazım. Bunlardan ilki iyi kaliteli embriyo yani döllenmiş yumurta transfer edilmesine rağmen gebe kalamayanlar ikincisi ise her seferinde embriyo kalitesi kötü olan kadınlar. Embriyo kalitesi kötü olan grupta gerçekten de sonucu değiştirecek bir yöntem pek yok. Bu çiftlerde herhangi bir kromozom anormalliği yönünden bir genetik inceleme yapmak gerekir. Bazen kadında veya erkekte dengeli olarak taşınan kromozom bozukluklarına (translokasyon) rastlanabilir. Bu gibi durumlarda oluşacak olan döllenmiş yumurtaların %80’inden fazlası anormal veya taşıyıcı olacaktır. Eğer yumurtalık kapasitesi iyi ise yani fazla sayıda embriyo oluyorsa Preimplantasyon Genetik Tanı (PGD) yapılarak sağlıklı embriyoyu bulup rahim içine yerleştirmek yararlı olabilir. Genetik herhangi bir problemi olmayan ancak tekrarlayan kötü embriyo kalitesi olan olgularda ise çeşitli yöntemler denenmiş ancak bunların etkinliği ve/veya güvenilirliği kanıtlanamamıştır. Bunların arasında Sitoplazma transferi,Ko-Kültür’ler,embriyo yapıştırıcı (embryo glue) ve destekli yuvalama sayılabilir. Tekrarlayan kötü embriyo kalitesinin genelde nedeni yumurtalara bağlıdır. Çok nadiren sperm kalitesizliğine bağlı olabilir. Özellikle azospermik (menide hiç sperm bulunmaması) erkeklerden testlerde alınan olgunlaşmamış (spermatid) spermler ile dölleme yapıldığında embriyo kalitesi kötüdür ve bu embriyoların transferi ile gebelik elde edilme şansı yoktur. Eğer genetik inceleme de normal çıkacak olursa bu çiftlerde genellikle yumurtalık seviyesinde bir genetik problem olabilir ki bunun tamiri mümkün değildir.

Kaliteli Embriyo Transferine Rağmen Gebe Kalamayanlar
İyi kalitede embriyo transferine rağmen gebe kalamayan çiftlerde ise başka araştırmaların yapılması gerekebilir. Bunların başında rahim içinde herhangi bir anormallik olup olmadığının değerlendirilmesi amacı ile Histeroskopi yapılmasıdır. Histeroskopi ışıklı bir teleskop yardımı ile rahim içine girilerek rahim su ile şişirilmesinden sonra içine gözle bakılması işlemidir. Histeroskopi de daha önce gözden kaçmış olan myom polip veya yapışıklıklar görülebilir. Bunların aynı anda Histeroskopi ile tedavisi de çoğu zaman mümkündür. Kötü embriyo transfer tekniği veya zor embriyo transferi de gebelik oranlarını düşürecektir. Embriyo transferleri hep zor olan kadınlarda rahim ağzının genişletilmesi veya Histeroskopi ile tıraşlaması yapılabilir. Tüpleri tıkalı olan kadınlarda eğer tüplerin içinde su birikmiş ise (hidrosalpinks) bu tüplerin yeni bir tüp bebek denemesinden önce çıkarılması gerekir. Bu şekildeki tüplerin mevcudiyeti tüp bebekteki başarıyı yarı yarıya azaltacaktır. Eğer embriyo transferleri hep 2 veya 3. günlerde yapılmış ise gecikmiş bir embriyo transferinin (Blastokist transferi) yararı olabilir. Bu şekilde daha önceki denemelerinde başarısız olan çiftlerde gebelik oranları artırılabilmektedir. Bu sayılanların dışında antifosfolipid taramalarının veya tüp bebek tedavisi sırasında verilecek olan kan sulandırıcı ajanların herhangi bir yararı gösterilmemiştir. Preimplantasyon genetik tanı ise bu grup hastalarda bilgilendirici olmasına rağmen gebelik oranlarında herhangi bir artışa neden olmaz.

Prof. Dr. Bülent Tıraş

Total
0
Shares
Related Posts

Maddi Durumumuz İyi Olmadığından Dershaneye Gidemiyorum!

Başarılı olmanın koşulu, dershaneye gitmek değil, planlı ve programlı çalışmak! Hatta dershaneye giden öğrencilerin zaman kayıplarının daha fazla olduğunu düşünürsek, iyi bir ders çalışma programıyla arayı kapatıp başarılı olman mümkün.
Total
0
Share