Unutkanlık Ne Zaman Ciddi Bir Hastalığı Akla Getirebilir?

Unutkanlık kişinin günlük yaşam kalitesini etkilemeye başladığında, unutkanlık nedeniyle iş ve sosyal yaşamı sürdürmekte zorluk ortaya çıktığında akla ciddi bir hastalık getirebilir.

Unutkanlık yakınmasına nörolojik bulgular da (dengesizlik,istem dışı hareketler,konuşma bozuklukları) eşlik ediyorsa mümkün olan en kısa zamanda bir nöroloji uzmanına başvurmakta yarar vardır.

Unutkanlığı artıran faktörler nelerdir?
Unutkanlığı artıran faktörlerin başında yoğun stress ve buna bağlı dikkat eksikliği ile konsantrasyon bozukluğu gelmektedir. Günümüzde özellikle gençlerde görülen Beslenme bozukluklarının,B12 vitamin eksikliklerinin unutkanlığa neden olan temel faktörlerden biri olduğunu vurgulamakta yarar var. Özellikle kırmızı et yememe ya da vejeteryanlık durumlarında ortaya çıkan B12 vitamin eksiklikleri başka nörolojik ve fizik bulgular yanısıra ciddi olarak bellek bozukluğuna neden olabilmektedir. Ayrıca tiroid hastalıkları da bellek bozukluklarının düzeltilebilir organic nedenleri arasında sayılabilir. Bu organic nedenler dışında çok yoğun çalışma koşulları,stres,depresif duygu durumu ve uykusuzluk günümüzdeki unutkanlık yakınmalarının temel nedenlerinden biridir.

Unutkanlık ve demans arasındaki fark nedir?
Unutkanlık daha çok dikkat eksikliği ya da dalgınlık şeklinde tanımlanabilirken,demans patolojik doğada bellek bozukluğudur. Bir başka deyişle unutkanlık günlük yaşamın getirdiği yoğun çalışma koşullarında ve stress altında çok sık görülen masum bir yakınma iken demans altta mutlaka fiziksel bir patolojinin olduğu bellek bozukluğudur.

Unutkanlık,bunama,yaşlılık ilişkisi nasıldır?
Unutkanlık her yaşta görülebilirken bunamanın yaşın ilerlemesiyle doğrudan ilişkisi vardır. Örneğin;Alzheimer tipi demans 65 yaş üstü popülasyonun önemli sağlık sorunlarından biridir,her beş yılda bir risk,2 katı artış göstermektedir.

Prof. Dr. Prof. dr. ayşe Kocaman

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share