Siz de Çabuk Yorulmadan Şikayetçi misiniz?

Fibromyalji kronik bir hastalık olması nedeni ile kişilerin hayat kalitesini düşürür

Fibromyalji Kadınlarda Daha Sık Görülür

Fibromyalji özellikle bayan hastalarda sık karşılaşılan,yaygın vücut ağrısı,sabah yorgunluğu,dinlendirici olmayan uyku ve lokalize bölgelerde ağrı ile karakterize olan bir hastalıktır. Ellerde şişlik ve uyuşukluk,genel yorgunluk ve çabuk yorulma hissedilebilir. Eşlik eden hastalık olarak baş ağrısı,irritabıl kolon sendromu gibi bağırsak sorunları (kabızlık veya ishal),depresyon,sistit gibi idrar sorunları ve çene eklemi problemleri görülebilir. Kronik bir hastalık olması nedeni ile kişilerin hayat kalitesini düşürür. Fibromyalji hastalarını fiziksel veya psikolojik stresler,soğuk hava koşulları,hormonal düzensizlikler olumsuz yönde etkilemektedir.

Şikayetlerinizin 3 Aydan Fazla Olması Gerekir

Fibromyalji tanısı konabilmesi için romatizmal bazı hastalıklar,tiroid bozuklukları ve sinir sıkışmaları (karpal tünel sendromu gibi) açısından hastanın muayene edilmesi ve gerekli tetkiklerin istenmesi söz konusudur. Yine tanı açısından mevcut şikayetlerin 3 ay veya daha uzun süredir devam etmesi gereklidir. Hastalığın neden oluştuğu tam bilinmemekle beraber santral sinir sistemindeki bazı değişiklikler nedeni ile hastaların ağrıya karşı hassasiyetinin artışı fibromyalji gelişiminden sorumlu tutulmaktadır.

Hastalığın İlaçla Tedavisi Mümkün

Tedavide ilaç ve ilaç dışı tedavilerin birlikte kullanılması daha olumlu sonuçlar vermektedir. Kişinin hastalığı hakkında bilgilendirilmesi tedavinin ilk aşamasıdır. Hastalığın ilaç tedavisinde ağrı kesicilerden çok antidepresan etkisi olan ilaç grupları ön plana çıkmaktadır. İlaç seçiminde kişinin muayene bulguları,hastalığın süresi,kişinin eşlik eden hastalıkları ve varsa daha önce kullanılmış tedaviler gözönüne alınmalıdır. İlaç dışı temel tedavilerden birisi olan egzersiz hastaların ağrılı bölge sayılarında azalmaya neden olmaktadır. Çünkü fibromyalji hastaları aynı yaştaki kişilere göre daha az aktif olup fiziksel performansları daha düşüktür. Yine hastaların çoğunda çabuk yorulma şikayeti de gözlenmektedir. Fibromyalji hastalarının şikayetleri yoğun egzersiz ile birlikte artış gösterebileceğinden hastaların düşük düzeyden başlayarak ve yavaş şekilde arttırarak orta düzeye çıkmaları önerilmektedir. Eğer egzersiz sonrası ağrıda artış izlenirse tekrar seviyenin düşürülmesi uygun olur. Yine egzersizn fayda göstermesi açısından uzun dönem devam ettirilmesi gereklidir. Kondisyon egzersizlerine gevşeme ve germe egzersizleri de eklenebilir.

Doç. Dr. Ayçe Atalay

Total
0
Shares
Related Posts

Varikosel nasıl tedavi edilir?

Uzmanların mikrocerrahi yöntemiyle ameliyat edilerek tedavi edilmesini önerdiği varikosel hastalarının büyük çoğunluğunda olumlu sonuç elde ediliyor.
Total
0
Share