Uykuda solunum durması ya da yavaşlaması olarak açıklanabilen uyku apnesi vücuttaki oksijen seviyesini düşürüyor.Bu da derin olan uykuyu yüzeyselleştiriyor. Gece derin uyuyamıyorsunuz,bunun sonucunda da sabah zor uyanıyorsunuz ve gün içinde uykunuz geliyor.
Kişi uyuyamadığında dikkati dağılıyor,sinirleri geriliyor. Bu da agresif olmasına,trafikte ya da iş yerinde çeşitli kazalara yol açıyor.
Bu sorunu olan kişiler araç kullanırken uykuya dalabilir ve bu da kazaya neden olabilir.Uyku apnesi sorunu olan kişileri tatil planlarını yaparken uzun süre araç kullanmamaları ve sık sık mola vermeleri gerektiği konusunda uyaran Çuhadaroğlu,Uyku apnesinin kişiye verdiği bu zararların yanı sıra,kişiyi doktora getiren şikayetlerin başında horlama gelmektedir. Hava yolunda tıkanma ve daralma yaşanması,hava yolunun çevresindeki yumuşak dokuların titremesine ve küçük dilin sallanmasına neden oluyor. Bunlar sallandıkça ve titredikçe dışarıya kaba bir gürültü (horlama sesi) çıkıyor.
Uyku sırasında tüm kaslarımızın bilinç altı beynin kontrolüne girmesi nedeni ile;vücudumuz istemsiz kaslar kontrolünde olur. Özelikle solunum genişletici gırtlak kaslarının yetersiz çalışması ile horlama ve solunum durmasının meydana geldiği düşünülmektedir.
Bu durumu hazırlayan hastalıklar;
- Aşırı kilo
- Anormal boğaz,burun,ağız ve çene yapısı
- Çocuklarda bademciklerin aşırı büyük olması
- Erişkinlerin ise çenenin küçük ve geriye doğru yerleşimli olması
- Kısa ve kalın boyun yapısında olanlar
Horlamanın en şiddetlisi sırt üstü yatarken görülmektedir. Uykunun REM döneminde de horlama ve apne en şiddetli olarak seyreder. Horlama ve uykuda nefesin durması sonucu hastalarda ender olarak çok canlı rüyalar ve davranış bozuklukları olabilmektedir.
Horlama ve uyku apnesi(uykuda nefes durması) görülen hastalarda işitme bozukluğu ve gastrik reflü de sıkça görülür.
Sağlık Editörü