Vücut Çatlakları Çözümsüz Değil

Çatlaklar oluştuktan sonra erken dönem dediğimiz ilk altı hafta içinde tedaviye başlanırsa tedaviye yanıt alma şansı daha yüksektir.

Çatlaklara daha çok göğüs,karın ve bel çevresinde rastlanır.

Vücut çatlaklarını tıpkı birer yara izi gibi değerlendirmek mümkün. Cilt aşırı derecede basınçla karşılaştığında yıpranır. Dolayısıyla cildin yapısı bozulur ve çatlaklar ortaya çıkar. Önceleri pembe renkli olan bu çatlaklar zamanla beyaza yakın bir renk alır. Ciltteki bu noktalar bronzlaşmaz ve gözden kaybolmaz. Bu çatlakları ortadan kaldırmaktansa çatlak oluşumunu önlemek daha kolaydır. Çatlakların ortadan kaldırılması için ise,çoğu zaman basit estetik müdahalelere veya kozmetik ürünlerine ihtiyaç duyulur.
Kadınların en çok karşılaştığı sorunlardan biri de çatlaklardır. Çatlaklar nasıl oluşur?
Cilt çatlaklarının neden oluştuğu tam olarak bilinmiyor. Çatlakların gelişmesinde en önemli neden hızlı kilo artışı ya da hızlı büyümeye bağlı olarak derinin hızla gerilmesidir. Ayrıca hızlı kilo almak kadar hızlı kilo vermek de cilt çatlaklarının gelişmesine neden olur. Ayrıca bazı hormonal değişiklikler ve genetik yapı da çatlakların gelişmesine katkıda bulunur. Bütün bu faktörlerin etkisi ile derinin dermis adı verilen tabakasında bulunan kollajen ve elastin liflerin değişime uğrayarak yapısal olarak bozulması ile cilt çatlakları oluşur.

Nerelerde daha sık görülür?

Göğüsler:

Vücudun en nazik organları arasında yer alırlar. Göğüsleri saran doku oldukça ince ve hassastır. Bu bölgedeki çatlaklar gelişme çağında bile oluşabilir. Buna rağmen çatlakların çoğunlukla doğum sonrasında ortaya çıktıkları görülür.

Karın:

Bu bölgede ortaya çıkan çatlakların oluşumunda da gebelik dönemi önemli bir rol oynar. Genişleyen karın yüzeyi yıpranır ve esnekliğini kaybeder. Vücudun bu bölgesinde çatlak oluşumunu önlemek için cilde badem yağıyla masaj yapmak ve kozmetik ürünlerden faydalanmak olumlu sonuç verir.

Bel çevresi:

Daha çok bel çevresiyle belin üst kısmında görülen çatlaklar her yaşta ortaya çıkabilir. Cinsiyet farkı gözetmeksizin kadın ve erkekte meydana gelen bu tür çatlakların en önemli nedenlerinden biri;kısa zamanda çok miktarda kilo alıp vermektir. Bu şekilde oluşan çatlakları önlemek için doğru beslenme alışkanlıkları edinmek ve kilo alıp vermekten kaçınmak önem taşır.

Çatlakları Önlemek İçin Öneriler

Bütün rahatsızlıklarda olduğu gibi,vücut çatlaklarının da oluşmasını önlemek,tedavi etmekten daha kolaydır. Bunun için de öncelikle cildin elastikiyetinin sağlanması gerekir. Ayrıca bazı hususlara da dikkat etmelisiniz.

  • Kısa zamanda aşırı miktarda kilo alıp vermekten kaçının. Cilt,vücuttaki yağ miktarının artıp azalmasıyla birlikte aynı hızda esnemeyi başaramadığı için yıpranır ve çatlaklar oluşur.
  • Cildin elastikiyetini kazanması ve koruması için çaba sarf edin. Bu amaçla yumuşatıcı yağlar,A,E ve F vitamini,kolajen,elastin ve hyalüranik asit yönünden zengin çatlak giderici kozmetik ürünleri düzenli olarak kullanmayı alışkanlık haline getirin.
  • Çok dar giysiler giymemeye özen gösterin. Bu tür giysiler kan dolaşımını güçleştirerek,cilde gereken oksijenin sağlanmasını engeller. Oksijen almayan cilt yeteri kadar beslenemediği için daha kolay yıpranır ve deformasyona uğrar.

Çatlakların tedavi edilmesi için hangi yöntemler uygulanır?

  • Çatlak tedavisinde uygulanan birçok yöntem olmakla beraber bunların çoğunun etkinlikleri sınırlıdır. Çatlaklar oluştuktan sonra erken dönem dediğimiz ilk altı hafta içinde tedaviye başlanırsa tedaviye yanıt alma şansı daha yüksektir. Çatlaklar beyaz,deriden hafif çökük hale geldiğinde ise tedavi etmek daha zordur. Erken dönem çatlaklarının tedavisinde bilimsel olarak etkili olduğu kanıtlanan tretinoin içerikli ilaçlı kremler kullanılabilir.
  • Bir diğer etkili yöntem ise kimyasal peeling işlemidir. Triklorasatik asit ya da glikolik asit ile yapılan peeling yöntemi tedavide tek başına ya da tretinoin içeren kremlerle birlikte kullanıldığında oldukça etkili olmaktadır. Alüminyumoksit kristalleriyle,deride hafif bir soyma etkisi yaratan mikrodermabrazyon yöntemi de çatlak tedavisinde kullanılan yöntemlerden bir tanesidir.
  • Bazı çalışmalarda radyofrekans yönteminin dermalkollajen sentezini arttırarak çatlakların görünümünde iyileşme sağladığı bildirilmiştir. Son yıllarda çatlak tedavisinde lazerin etkinliğini araştıran birçok çalışma yapılmıştır. 585 nmpulsed-dye lazer ve 1064 nm ND:Yag lazer çatlak tedavisinde etkili olabilen lazerlerdir. Ayrıca bunlara ek olarak;Fraksiyonel lazerler,cilt yenileme ve kollajen sentezini tetiklediği için iyi huylu benler tedavisi,akne izlerinin tedavisinin yanı sıra çatlakların tedavisinde de uygulanmaktadır.
  • Çatlak tedavisinde uygulanan bir diğer yöntem Mezoterapi tekniğidir. Bu teknik cilt toparlama,saç dökülmesi,selülit tedavisi amacıyla kullanılmasının yanı sıra aynı teknik kullanılarak kollajeni tetikleyen ürünlerin injeksiyonu ile çatlakların görüntüsünde bir azalma sağlanmaktadır. Haftada bir kez ince iğnelerle injeksiyon şeklinde yapılmaktadır. Uygulama süresi 10–30 dakika gibi bölgeye göre değişmektedir. Mezoterapi seans sayısı da 6–8 seans önerilmektedir.
  • Ancak tüm uygulamalarda %40- 50 civarında fayda gözlemlenmektedir. Sonuçlar kişiden kişiye de değişebilmektedir. Çatlak gelişimini önleyici ya da tedavi edici etkisi olduğu varsayılan kozmetik kremlerde tedaviye kombine edilerek kullanılabilinir. Cildin bakımlı ve nemli olması çatlak oluşumu önleyici ürünlerin kullanılmasıyla,etkinilik artırılabilir.

Dr. Hülya Sağlam

Total
0
Shares
Related Posts

Yağın Agresifinden Uzak Durun

Kalp sağlığınız için yapmanız ve bilmeniz gerekenleri biliyor musunuz? Ne yediğiniz, neyi ne kadar yediğiniz çok önemli.
Total
0
Share