Wernicke-Korsakoff Sendromu Kişiyi Robotlaştırıyor mu?

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği girişinde bir patlama gerçekleştiren canlı bombanın hastalığı olarak manşetlere taşınan Wernicke-Korsakoff Sendromu kişiyi yönlendirilmesi kolay bir hale getiriyor.

Wernicke-Korsakoff Sendromu

Bu hastalık adını,19.yüzyılın sonlarinda ayrı ayrı tanımlanan Wernicke Ensefalopatisi ve Korsakoff Psikozu sonraları sebep ve belitilerinin ortak benzerlikleri özellikleri nedeniyle Wernicke-Korsakoff Sendromu (WKS) olarak nitelenmiştir.

Wernicke-Korsakoff sendromu olan kişilerde öncelikli olarak hafıza kaybı,öğrenme ve belleğe kayıt bozukluğu görülmektedir. Hastanın hafızası geriye dönük olarak 1-2 yıldan 10-20 yıla kadar silinebilir. Asıl problem hafızaya yeni bir şey kaydedememesindendir. Anlık yaşar. Geri dönüşü olmayan bir hafıza kusuru oluşuyor. Beyin küçülüyor,yapısal değişiklik olmaya başlıyor. Özellikle hafıza merkezlerinde geri dönüşümsüz küçülme oluyor. Bu durumun yanında denge bozukluğu gözlemlenmektedir. Denge bozukluğu yürümeye ve ayakta durmaya engel olacak kadar ileri düzeylerde de görülebilmektedir.

Bunun dışında Wernicke-Korsakoff sendromu olan kişilerde konuşmada bozukluklar gözlemlenmektedir. Bunların yanı sıra gözlerde bozulmalar,kaslarda istemsiz kasılmalar da gözlemlenmektedir. Genellikle ani ortaya çıkan bu bulgular farklı şiddet ve kombinasyonlarda görülebilir. Bütün bulguların aynı hastada ortaya çıkması nadirdir. Hastalık tüm yaşlarda görülmekle birlikte özellikle 50 yaşından sonra görülme sıklığı artıyor.

Nedenleri:

Bu sendroma asıl sebep olarak B1 vitamini eksikliği gösterilmektedir.Uzun süre alkol kullanımı,açlık ve yetersiz beslenme,esansiyel besin maddeleri ve vitaminlerin eksikliği hastalığa yol açan etkenlerdendir.

  • Alkolizm
  • Kanser ve kanser tedavisi
  • Bağırsak Hastalıkları ve cerrahisi
  • Yoğun bakım hastaları ve beslenme eksikliği olanlarda aşırı glukoz yüklemeleri?
  • Obezite tedavisi için uygulanan operasyonlar?
  • AIDS?
  • Psikiyatrik bozukluklar
  • Bunama
  • Açlık–uzun süreli açlıklar veya açlık grevleri
  • Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlara bağlı
  • Sürekli kusmalar
  • Ağır sistemik hastalıklar

Genetik yatkınlık: Bazı bireylerde sendromun daha kolay gelişmesinin temelindeki genetik yatkınlık araştırmayı gerektirmektedir.

Tedavi:

Wernicke-Korsakoff sendromunun tam bir çözümü olmamakla birlikte WKS’nin tedavisi tiaminin yeterli verilmesine dayanmaktadır. Ani gelişen hastalar için acilen IV tiamin verilmeye başlanmasının gerekliliği açıktır. Beslenme yetersizliği de olan hastalarda bağırsak absorbsiyonunun bozulduğu varsayılarak ilk günlerde tedavinin damar yolundan ve kas içi uygulanması önerilmektedir. WA’dan korunma yeterli beslenmeye bağlıdır. Yetişkin bir kişi için günlük ortalama 1.4 mg/gün veya tüketilen her 1000 kcal için 0.5 mg tiamine ihtiyaç vardır. Tedavinin erken başlanması ile yapısal lezyonların gelişimi büyük oranda engellenmeye çalışılmaktadır. İlk haftada düzelme başlamayan hastalarda daha sonrasında tam düzelme olmamaktadır.

Doç. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu

Total
0
Shares
Related Posts

Baş Ağrısında 9 Ciddi Sinyal!

Baş ağrılarının türleri ve ağrıya eşlik eden belirtiler, olası bir hastalığın nereden kaynakladığı konusun da fikir veriyor.

Hamilelikte Zararsız Olan Aşılar Nelerdir?

Olası bebekte özürlülük endişesini azaltmak ve ilk üç ayda zaten artmış olan düşük riski ile ilişkilendirilmemesi için aşılar mümkünse 2. ve 3. ayda uygulanmalıdır.

Epilepsi Hakkında Doğru Bilinen 7 Yanlış

Epilepsi hakkında toplumda “doğru” bilinen “yanlış”lar, hastaların sosyal yaşamını kabusa dönüştürüyor. Yapılan hatalı uygulamalar, ortaya çıkan tablonun daha da ciddileşmesine yol açabiliyor.
Total
0
Share