Yaşlılık Depresyonunun İlacı Gençlerde

İleri yaşlarda baş gösteren yalnızlık, iş görememezlik, görme ve duyma bozuklukları depresyonu tetikliyor. Uzmanlara göre yaşlıları depresyondan çıkarmak konusunda en önemli görev gençlere düşüyor.

Yaşlılıkla birlikte depresyonun görülme sıklığının arttığını belirten Acıbadem Kadıköy Hastanesi İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Berrin Karadağ,yaşlılık depresyonunun nedenlerini anlata. Ölüm korkusu,yalnızlık,iş görememezlik,idrar kaçırma,görme,duyma bozuklukları gibi rahatsızlıkların yaşlılarda depresyonu tetiklediğini söyleyen Karadağ,‘’Yaşlılarımızı depresyondan kurtarmak için onları sosyal hayata dahil etmeliyiz. Bunun için de en önemli görev gençlerde!” dedi.

Koruyucu Pozisyon Tetikler

Dünya Sağlık Örgütü’nün kronolojik olarak 65 yaş üstü kişileri yaşlı olarak adlandırdığını belirten Karadağ,‘’Bu yaş grubu insanlarda depresyonun görülme olasılığı diğer yaşlara göre çok daha fazla. Çünkü yaşlanmayla birlikte hem maddi hem manevi kayıplar artıyor. Maddi olarak yaşlı bir insan yetilerini yitiriyor,başkalarına muhtaç hale geliyor. İşe yararlılık,fonksiyonellik kayboluyor.

Emeklilik ardından kişi kendisini topluma hiç bir faydası olmayan bir de sanki toplumu sömüren bir formatta görüyor. Burada çok önemli bir nokta gençlere düşüyor. Gençler çevrelerindeki yaşlıların hayata katılmalarını sağlamak için,fonksiyonelliklerini sürdürebilmeleri için bir takım görevler almasına izin vermelidir. Mesela annemiz babamız çocuklarımıza bakmasın,ev işi yapmasın,alışveriş yapmasın,yorulur,her şeyi biz yapalım pozisyonunda olmak depresyonu tetikler. Yapılması gereken tabi ki mümkün ölçüde işlevselliğinin devamını sağlamak olmalıdır. ”dedi.

Uyuyup Uyanamama Korkusu

Depresyonun fazla olmasının bir diğer nedeninin ölüm korkusu olduğunu söyleyen Karadağ şu bilgileri verdi:“Önce büyüklerin ardından yaşıtların,arkadaşların vefatı elbette ölüm korkusunu getirir. Ölüm korkusu beraberinde uyku düzensizliğini getirir. Çünkü yaşlı insan daha çok gece değil,gündüz uyur. Gece,yalnız kaldığında uyuyup uyanamama korkusu yaşar. Bu da depresyonu tetikler. Ama yaşlı kişiyi hayata katma depresyon eşiğinde olan yaşlıyı kurtarıcı niteliktedir. Yaşlı insanların dışarıya karşı düşünce ve hislerini belli etmede de bir maskelenme meydana çıkar.
Bunların hepsi toplumsal bazı özelliklere bağlıdır. Ne yazık ki artık o büyük ve yaşlılara saygı kavramı toplumunuzda eskisi kadar yok.

Yaşlıların problemlerini etrafa anlatmamaları,içe kapanmalarının sebebi de aslında biraz budur. Yaşlılar tecrübelerinden yararlanacağımız bir başvuru kitabımız olmalıdır. Torunlarıyla meşgul olan yaşlılarda fiziksel ve ruhsal açıdan geriye gidişin engellendiği görülmüştür. Hayata katmak dediğimiz de tam olarak bu. Yani torunlar yaşlılardan tecrübelerini alırken,yaşlılarda torunlardan gençlik alıyor.”

Bol Bulmaca Çözün Az Kalori Alın

Sağlıklı yaşlanmanın sırlarını anlatan Karadağ,bu hususlara kişinin tüm hayatı boyunca dikkat etmesi gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu:

-İlk olarak her yaşta beslenme şeklimize özen göstermeliyiz.

-Bedensel aktivitelerimizi ihmal etmemeliyiz.

-Düzenli sağlık kontrolleri mutlaka yapılmalıdır.

-Kişiler yaş ilerledikçe yeme miktarını mutlaka azaltmalıdır. Çünkü belli bir yaşın üzerinde yenen yemekler yağ olarak depolanır.

-Sıvı alımına dikkat edilmeli. Özellikle her yaşlının baş ucunda 1.5 litre su şişesi olmalı ve o suyu bitirmelidir.

-Yaşlılarımız zihinlerin canlandırmak için sık sık bulmaca gibi zihni çalıştıran beyin egzersizi yapmalı ve güncel olayları takip etmelidir.

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Kış Depresyonu Sizi Esir Almasın!

Kış depresyonu olarak adlandırılan ve özellikle kadınları etkisi altına alan bu hastalıktan korunabiliriz. İşin püf noktası ise haftada en az 2 kez balık tüketmek ve bol bol egzersiz yapmak!
Read More

Depresif Olmadan da Yazar Olabilirsiniz!

William Styron’dan J.K. Rowling’e kadar birçok yazar “depresyon sorunu olan yazarlar” listesinde yer almakta. Yazarlar depresyona eğilimli, ancak bazı sağlıklı yaşam tarzı seçimleri ile bu riskler azaltılabilir.
Read More

Mevsimsel Depresyonla Başa Çıkmanın 7 Yolu

Her mevsimin ayrı bir güzelliği olsa da kimileri için sonbahar ve kış biraz sıkıntılı geçiyor. Güneş ışınları azaldıkça; sabah uyanmakta güçlük, enerji kaybı, halsizlik ve isteksizlik gibi duygu durum değişiklikleri ortaya çıkıyor.
Total
0
Share