Bu sebeple emzirme zamanı geldiğinde bebeğiniz uyuyor olsa dahi onu uyandırıp emzirmenizde fayda var. Özellikle doğum sonrası bebeğiniz önemli bir kilo kaybı yaşadıysa bu duruma daha da dikkat etmelisiniz.
Ancak ilk dönemden sonra bebeğiniz normal kilosuna kavuştuğunda onu emzirmek için uyanmasını bekleyebilirsiniz. Doğumdan itibaren bebek her istediğinde emzirilmelidir. İlk aylarda bebek uyandığında genellikle açtır ve emzirilmek ister. İlk haftalarda emzirme aralıkları bir saat,iki saat gibi çok kısa olabilir. Her emzirme sonrası memede yapılan süt miktarı biraz daha artacağından,zamanla beslenme aralıkları uzayacaktır. Gün içinde ya da bebekten bebeğe emzirme sıklığı ve süreleri değişebilmekle birlikte ortalama 2-4 saattir. Ancak beslenme aralıkları için belirli saat aralıkları koymamak gerekir. Bebek her istediğinde emzirilmeli ve memelerin düzenli olarak boşaltılması sağlanmalıdır. Memelerin düzenli boşaltılması,süt yapımı için en iyi uyarandır.
Bebeğin acıktığını nasıl anlarım?
Bebeğin acıktığını ve emmeye hazır olduğunu gösteren belirtiler şunlardır;atiklik,kol ve bacaklarını oynatma,başını döndürme,elini ağzına götürme,el ve parmak emme,memeyi arama,dudak şapırdatma,emme hareketi yapma,hızlı nefes alarak ses çıkarmanın artmasıdır. Bu belirtiler görüldüğünde bebekler hemen emzirilmelidir. Ağlama daha geç acıkma belirtisi olduğu için bebeğin ağlaması beklenmemelidir.
Dr. Ali Kaya