Yiyeceklerden Maksimum Fayda Sağlamak İçin İpuçları

Sağlığımız için faydalı birçok sebze ve meyveden yarar sağlayabilmemiz için yıkamadan, pişirmeye pek çok kurala dikkat etmemiz gerekiyor. Aksi takdirde yararları kayboluyor. Yiyeceklerden maksimum fayda sağlamak için yapmanız gerekenler:

Sebzeleri doğramadan önce yıkayın
Sebze ve meyvelerin içindeki bazı vitaminler suda çözünüyor. Bu nedenle sebze ve meyveleri hızlı akan suyun altında uzun süre yıkamayın. Hızlı akan su yüzeyde oksijen kaybına neden olarak yiyeceklerin besin değerini düşürüyor. Ayrıca sebzeleri yıkarken bütün halinde suya basın. Doğrayıp suya bastığınızda vitamin değerini öldürüyorsunuz. Aynı şekilde sebzeleri pişirirken de tencereye çok fazla su eklemeyin. Sebzeleri çok az suyla ya da buharda pişirmeyi tercih edin.

Sebzeleri pişirmeden önce büyük parçalara bölün

Sebzeleri pişirmeden hemen önce büyük parçalar halinde elinizle bölün veya bıçakla kesin. Sebzeleri küçük parçalar halinde bölmek veya kesmek alan yüzeyini artırıyor. Alan yüzeyi ne kadar artarsa vitamin kaybı da o kadar çok oluyor.

Sebze ve meyveleri kısa sürede pişirin
Eğer pişiriyorsanız mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliğini koruyacak şeklide pişirin. B ve C vitamini gibi vitaminler ısıyla kolayca kayba uğruyor. Ispanak brokoli karnabahar lahana bamya enginar patlıcan ve kabak gibi sebzeleri en fazla 10 dakika pişirin. Fasulye için de 20 dakika pişirme süresi yeterlidir.

Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağını açmayın
Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutun. Böylece buhar kaybolmuyor ve yemeğin pişme süresi kısalıyor.

Sebzeleri pişirirken soda eklemeyin
Pişirme sırasında eklenen soda sebzelere daha yeşil bir renk kazandırmakla birlikte bazı vitaminlerde kayıplara neden oluyor.

Sebze ve meyvelerin yenilebilen kabuklarını soymayın
Eğer sebze ve meyveleri soymanız gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyun. Birçok vitamin ve mineral sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunuyor. Sebze ve meyvelerin iç kısımlarındaki vitamin ve mineral yoğunlukları daha az oluyor.

Tatlıya pişerken değil piştikten sonra şeker ekleyin
Sütlü tatlı pişirirken şekerini ocaktan alırken ekleyin. Pişirme sırasında eklenen şeker ile sütün proteini birleşince protein kaybı oluşuyor.

Yoğurdun suyunu dökmeyin
Yoğurdun suyunun süzülmesi veya bekletme esnasında oluşan yeşilimsi suyunun atılması vitamin B2 (riboflavin) kaybına neden oluyor. Riboflavin vücutta önemli işlevleri olan bir vitamin. Bu nedenle ekmek mayalandırma bisküvi pasta ve çorba yapımında değerlendirilmesi sağlık açısından faydalı.

Kimyasal kabartıcılar besin değerini arttırır
Ekmek,çörek,kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması bu yiyeceklerin besin değerini artırıyor,kimyasal kabartıcılar ise azalttıyor.

Dyt. Yunus emre Bakırhan

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share