Yumurta Kolesterol Açısından Zararlı Bir Besin Mi?

Yumurta beyazında bulunan amino asit miktarı ile anne sütünden sonra biyo yararlılığı en yüksek protein kaynağıdır.

Sarısı ise kolesterolden zengin olduğu gibi doymamış yağ asitleri,kalsiyum,fosfor,A vitamini,folik asit,D vitamini ve B vitaminlerinden de zengindir.

 

Amerikan Kalp Derneği (AHA) sağlıklı bir yetişkinin kan kolesterol artışından ve dolayısıyla kronik kalp hastalıklarından korunmak için kolesterol alımını günlük 300 mg ile sınırlamasını önermektedir. Çünkü kolesterol hem vücut tarafından sentezlenir hemde besinlerle vücuda alınır.

Yumurta sarısında bulunan kolesterol miktarı ( 200 mg /adet ) günlük kolesterol ihtiyacının 2/3 ünü oluşturduğu için kalp hastalıkları için riskli bir besin ilan edildi. Uzun bir dönem kalp hastalığı ve yüksek kolesterolü olan hastalara yasaklandı.

Yapılan bazı araştırmalarda yumurta tüketen ve tüketmeyen sağlıklı bireylerin kalp damar hastalıklarına yakalanmaları açısından yumurtanın belirleyici bir etkisinin olmadığı gösterilmiştir. Bu etkisi yumurtanın sarısında bulunan yağ çeşidinin doymamış yağlardan oluşmasından kaynaklanmaktadır. Doymamış yağlar kanda bulunan HDL ( iyi kolesterol ) seviyesini arttırır. Bilindiği gibi de HDL nin kalp hastalıkları üzerinde koruyucu bir etkisi vardır.

Yumurtayı biraz olsun aklayan bir diğer noktada yumurtanın yapısında bulununan lesitinindir. Lesitinin kolesterolün emilimini azalttığını saptayan çalışmalar vardır.

Fakat bir çok araştırmada da kalp damar hastalığı,yüksek kan kolesterolü bulunan hastalarda da yumurta tüketiminin kan kolesterol düzeyini yükselttiği saptanmıştır. Dolayısıyla yumurta beslenmeye eklenirken 200 mg kolesterol içerdiği unutulmamalıdır.

Sağlıklı yetişkinlerin haftada 2-3 kez,çocukların,hamilelerin ve emziren annelerin her gün,kardiyovasküler hastalığı olanların,diyabetik hastaların,ailesel kalp hastalığı öyküsü bulunanların,yüksek kan yağları ve yüksek kolesterolü olan bireylerin de haftada 1 kez yumurta yemeleri sağlıklı beslenmenin oluşması için gereklidir.

Dyt. İpek Cirit

Total
0
Shares
Related Posts

Neden Kilo Veremiyorum?

Ekonomik kriz, siyasi çalkantılar, küresel ısınma, türlerin yok olması gibi sorunlar bir yana bugünlerde çoğumuzun kafasını kurcalayan hatta yatıp kalkıp düşündüğü konuların başında yer alan sorulardan bir tanesi de “Ben neden kilo veremiyorum?”.

Prebiyotik ve Probiyotikler

Günümüzde probiyotik ve prebiyotiklerin sağlıklı beslenme ve hastalıkların tedavisindeki öneminin fark edilmesi, gerek gıda sektöründe gerekse medyada bu alana yoğun bir ilgi doğurmuştur. Peki nedir bu ürünlerin sırrı?

Mucizevi Kış Besinleri

Bal bağışıklık sistemi güçlendirici besinler arasında yer alır. Balın temel bileşimi karbonhidrattır ve % 70-80’i glukoz ve fruktozdan ibarettir.
Total
0
Share