12 Soruda Seks Bağımlısı Olup Olmadığınızı Öğrenin!

Seks bağımlılığı, kişinin seksten aşırı haz alan biri olduğu anlamına gelmiyor. Seks bağımlılığı psikolojik bir sorun olarak değerlendiriliyor. Kişi öfkelenip suçluluk duyuyor.

12 Soruda Bağımlı mısınız,Değil mi?

4 soruya ‘ evet ‘ yanıtı veriyorsanız sek bağımlılığını dikkate almanız gerekmektedir.

  • Cinsel veya duygusal etkinliklerinizi sizin için önemli olan kişilerden saklıyor musunuz? İkili bir hayat mı sürüyorsunuz?
  • Normalde tercih etmeyeceğiniz yer ve durumlarda,normalde tercih etmeyeceğiniz kişilerle seks yapma ihtiyacı hissediyor musunuz?
  • Bir bakmışsınız gazetelerde,dergilerde veya diğer yayın organlarında cinsel isteği uyarıcı yazılar veya görüntüler arıyorsunuz. Bu durumu yaşadığınız oluyor mu?
  • Cinsel veya romantik fanteziler ilişkilerinizi bozuyor mu veya sorunlarınızla yüzleşmenizi engelliyor mu?
  • Seviştikten sonra sık sık cinsel eşinizden uzaklaşma ihtiyacı duyuyor musunuz? Cinsel ilişkiden sonra sık sık vicdan azabı,utanç ve suçluluk duygusu çekiyor musunuz?
  • Vücudunuzdan veya cinselliğinizden utanç duyuyor musunuz? Mesela kendi vücudunuza dokunmaktan,cinsel birleşmeden kaçınıyor musunuz? Cinsel duygularınızın olmadığından,aseksüel olduğunuzdan korkuyor musunuz?
  • Eski ilişkinizin sona ermesine yol açan sorunlar her yeni ilişkinizde de sürüyor mu?
  • Aynı heyecan ve rahatlama seviyesini yakalayabilmek için cinsel veya duygusal etkinliklerin çeşidini ve sıklığını artırmanız gerekiyor mu?
  • Teşhircilik,röntgencilik,yaşı küçük kişilerle seks,fahişelik,ahlaka aykırı telefon konuşmaları yüzünden hiç tutuklandınız veya tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldınız mı?
  • Cinsel veya duygusal konulardaki davranışlarınız manevi değerlerinizle veya yetiştirilme tarzınızla çelişiyor mu?
  • Cinsel ilişkilerinizde hastalık veya gebelik ihtimali bulunuyor mu veya hastalık kaptığınız,gebe kaldığınız oldu mu? Cinsel ilişkileriniz şiddet veya zorlama içeriyor mu?
  • Cinsel veya duygusal ilişkileriniz yüzünden hiç ümitsizliğe kapıldığınız,intiharı düşündüğünüz oldu mu?

Psikolojik bir sorun olarak kabul edilen seks bağımlılığı kişinin cinsel hayatını olumsuz etkiliyor. Cinsellikten alınan hazzı düşüren,cinselliği yaşamaktan çok cinsellikle meşgul olmak üzerine bir saplantı olarak gelişen bu durum,ileri aşamalarda kişinin sosyal hayattan kopmasına dahi neden olabiliyor. Sonuçta alkol ya da madde bağımlılığında olduğu gibi,aradığını bulamayan sıkıntılı,sinirli ve agresif bir insan portresi oluşuyor.

Karalarını Uygulayamaz
Seks bağımlısı kişiler sürekli olarak cinselliği düşünüp durur. Cinsellik dışındaki konulara ise ilgisini kaybeder. Cinsel ilişkinin ardından büyük bir utanç ve suçluluk duyar ve hatta kendisinden nefret bile etmeye başlar. Bir daha seks yapmamaya dahi karar verir ama verdiği karan uygulayamaz.

Herkesle Flört Eder
Seks bağımlısı kişiler cinsel aktivitelere ağırlık verdiğinden sosyal ilişkilerinden uzaklaşır. Herkesle flört eder,sürekli internette cinsel içerikli resimler,yazılar okur,pornografik sitelere girer ve cinsel içerikli yerlere giderler. Bunları yaptıktan sonra ya da cinsellik yaşadıktan sonraysa kendilerini çaresiz,mutsuz ve utanç içinde hisseden seks bağımlıları,bu yanlış inanç sistemi nedeniyle bir bağımlılık döngüsü oluşmasına neden olurlar.

Bağlanma Korkusu Yaşıyor
Seks bağımlıları kötü ve istenmeyen kişiler olduklarına inanmaktadırlar. Kimsenin kendilerini,kendileri kadar sevip anlayamayacağını düşünen bu kişiler böylece toplumdan yavaş yavaş uzaklaşırlar. Sürekli bir ilişki sahibi olmaları ise artık neredeyse imkansız hale gelir. Seks bağımlıları bir kişiye bağlı kalmaktan korkar. Çünkü bu kişiler eğer başkalarına bağlı kalırlarsa,ihtiyaçlarının karşılanmayacağını düşünüp korkarlar.

Bağımlılık Dört Aşamada Gelişir
Cinselliği düşünmekten kendini alamayan kişi kendini adeta bir kısırdöngü içinde bulur. Dört aşamalı olan bu döngü kişiye hayıtı zindan eder.
1. Aşama:( zihinsel uğraşı ) Kişi kendini cinsel içerikli düşünceler ve fantezilere kaptırır.
2. Aşama:( törenselleştirme ) Kişi için cinsel içerikli uyaranlarla vakit geçirmek orgazmdan daha önemli hale gelir.
3. Aşama ( kompıdsifseks davranışları ) Cinsel içerikli düşünceler davranışlara dönüşür.
4. Aşama ( karamsarlık ) Kişi cinsel içerikli davranışları yaptıktan sonra umutsuzluk ve güçsüzlük hisseder ve depresif duygu durumları yaşamaya başlar.

Prof. Dr. Kültegin Ögel

Total
0
Shares
Related Posts

GDO Nedir?

Bir canlıdaki genetik özelliklerin kopyalanarak, bu özellikleri taşımayan bir canlıya aktarılması sonucunda üretilen yeni canlıya Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) deniyor.
Total
0
Share