Sigara ve KOAH Arasındaki İlişki Nedir?

KOAH hastalığının en önemli nedeni sigara kullanımıdır
SİGARA VE KOAH
KOAH hastalığının en önemli nedeni sigara kullanımıdır

KOAH,Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı’nın baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Kronik hastalıklar uzun süreli olarak gelişen hastalıklar için kullanılan bir terimdir. Obstruksiyon tıkayıcı anlamında olup bu hastalıkta bronşların yapısındaki bozulma nedeniyle meydana gelen daralma nedeniyle tıkayıcı (obstruktif) olarak adlandırılmıştır.


Özet olarak
KOAH süregelen bronş ve hava keseciklerindeki bozulma sonucu hava akımının kısıtlanması ile seyreden bir hastalıktır.

KOAH teşhisi olan hastaların bir kısmında belirttikleri şikayetler ve akciğerdeki yapısal değişiklikler göz önüne alınarak "kronik bronşit"ve "amfizem"terimleri kullanılırdı. Kronik bronşit ardışık iki yılda,her yıl üç ayı geçen öksürük ve balgam şikayeti olan hastalar için kullanılırken amfizem akciğerdeki hava keseciklerinin yapısal bozukluğunun sonucunda keseciklerin anormal genişlemesi ve akciğerde hava akımının kısıtlanmasıdır.

Dr. Uygar cenik Golabi

Total
0
Shares
Related Posts

Gebelikte Erken Tanı Testlerle Çok Kolay

Bebek sahibi olmayı planlayan çiftlerin, gebelikte onları bekleyen riskleri öğrenmeleri gerekiyor. Bu sayede önceden önlem alınabildiği için rahat bir gebelik geçirmek ve dünyaya sağlıklı bir bebek getirmek şansa kalmıyor.

Çocukluk Çağında Obezite

Beden yağ ağırlığının yağsız ağırlığına göre aşırı artmasına obezite denir. Çocuk, yaşına göre olması gereken ağırlığın %2O fazlasına sahip ise obezite tanısı konur. Çocuklarda yaşa göre olması gereken ağırlık persentillerle belirlenir.
Total
0
Share