Proteinler

Proteinler, karbon,oksijen, azot ve hidrojen atomlarının bir araya gelerek oluşturduğu aminoasitlerin…

Proteinler,karbon,oksijen,azot ve hidrojen atomlarının bir araya gelerek oluşturduğu aminoasitlerin farklı dizimlimleri sonucu oluşan vücudun en küçük parçası olan hücrelerin ve metabolik faaliyetlerde yer alan enzimlerin yapıtaşlarıdır ve çok büyük önem arz eder. İnsan vücudu aminoasitleri kullanarak karaciğerde bunları proteinlere dönüştürür,fakat bunları yapabilme yeteneği sınırlıdır. Dolayısıyla bazı aminoasitleri dışarıdan almamız vücudumuz için elzemdir.

Gün içerisinde proteinlerden gelen enerji yüzdesi%15-20 (60-90 gram) olmalıdır. Fakar bu bireyin ihtiyacına göre değişiklik göstermektedir. Büyüme gelişme döneminde olan bir çocuk,gebe veya emzikli bir anne adayı-anne,yıkıma sebebiyet veren hastalıkları olan bireyler (yanık,kanser vb),ağır kas çalışan sporcular,yaş ilerlemesine bağlı olarak hücre yenilenmesi sonlanmış ve yıkımı artmış yaşlıların alması gereken protein miktarı daha da artış göstermektedir. Çünkü vücudumuzun büyük bir kısmı proteinlerden oluşmaktadır ve uzun vadede enerji sağlayacak kadar( glikojen gibi) bir deposu yoktur ve kısa vadede yetersizliği ancak giderebilirler.

Et,tavuk,balık,yumurta,süt ve süt ürünleri,tahıl,soya,bakliyatlar önemli protein kaynaklarıdır. Gün içerisinde bunlardan dengeli bir şekilde tüketmek gerekir. Haftada en az 2 kez balık tüketimi çocuklarda beyin gelişimi açısından,tahıl ve bakliyat gurubu b vitaminleri ve hafiza güçlendirici özelliği açısından önemli protein kaynaklarıdır. Sindirilebilirlik açısından ise en iyisi yumurta,et,süt ve benzeri hayvansal kaynaklı yiyeceklerden elde ettiklerimizdir. Bu besinlerdeki proteinin % 91 – 100’ü,tahıl ürünlerindeki proteinin % 79 – 90’ı,kuru baklagillerden elde edilen proteinin ise % 69 – 90’ı sindirilir. Kullanılabilirlik açısından tavuk yumurtası örnek proteindir,% 98’i vücut tarafından kullanılır.

Proteinler vücutta;
Hücreleri onarır ve yeniler.
Enfeksiyonlarla savaşan antikorları üretir.
Hücre içi ve hücre dışı sıvıların ozmotik dengede tutulmasını sağlar.
Beden fonksiyonlarıyla birlikte,sinir ve kas çalışmalarını koordine eden hormonlar ve enzimler için gereklidir.

Dyt. Işıl Turgay

Total
0
Shares
Related Posts

Brakiterapi Nasıl Yapılıyor?

Prostat kanserinde uygulanan tedavi alternatiflerinden biri olan brakiterapi, prostat dokusunun içerisine yerleştirilen ve düşük dozda ışın veren radyoaktif kaynaklar ile kanserli dokunun yavaş ve sürekli ışınlanması esasına dayanıyor.

Tarçın

Baharatlardan biri olan tarçının el ve ayaklardaki titremeleri ve damar tıkanıklığını önlediğini biliyor muydunuz?
Total
0
Share