Burun Tıkanıklığı:DOĞRU TEDAVİ İÇİN DOĞRU TANI

Burun tıkanıklığının nedeni ne olursa olsun tıbbi tedavi ile düzelmeyen durumlarda ameliyata kadar varan başka tedavi seçenekleri ortaya çıkıyor.

Burun tıkanıklığı çok uzun süre devam ettiğinde bir uzman yardımı almak gerekir. Burun tıkanıklığının neden kaynaklandığını tespit etmek gerekiyor. Tanı noktasında hastayı iyice dinlemek şart. Rutin muayene dışında günümüzde kullanılan birçok yeni alet var. Bunların başında ise endoskop geliyor. Özel cihazlarla tıkanıklığın nedenini ve yerini saptama yoluna gidiliyor. Tanısı konduktan sonra tedavisi de günümüz şartlarında daha etkin olarak yapılabiliyor.

Alerjisi olan hastalarımızda ilaçlarla tedavi söz konusu.
Alerji ilaçları ile burun mukozasının şişkinliğini azaltarak hastaların nefes alıp vermesini düzenlemek mümkün. Özellikle içinde bulunduğumuz çağda yaşadığımız atmosfer şartları,hava kirliliği,egzoz gazları,endüstriyel atıkların burnun içinde özellikle çocuklarda burun tıkanıklığı ortaya çıkarıyor. Bunu elimine etmek mümkün değil. Günümüzde birçok farklı yöntem kullanıyoruz. Bunlardan bir tanesi burun eti konkanın içerisine bir tünel açmak. Bu tünelin içine aletlerimizi yerleştirerek hem mukozanın iç yüzünü yani burnu kaplayan halının iç yüzünü hem de burun etinin yapıştığı kemiği traşlayarak boyutunu küçültüyoruz.

TEDAVİYE YANIT ALINMAZSA AMELİYAT EDİLİYOR
Korkulanın aksine ameliyatta kesinlikle yüzde,gözde şişme olmayacak. Son derece basit bir ameliyattır. Konkalarda mukozanın fazla olduğu ve ilaçla düzelmeyen durumlarda ise radyofrekans yöntemini uyguluyoruz. Cihazdan radyofrekans enerjisi çıkıyor ve iğne radyofrekans enerjisini mukozaya ileterek işlemi takiben 2 ila 3 hafta içerisinde mukozanın büzülmesini sağlıyor. Etli mukozalarda yapılan ve hastalarda oldukça yüz güldürücü sonuçlar aldığımız,son derece basit bir yöntem. Sinüzit,polip,geniz eti gibi medikal tedaviye yanıt vermeyen durumlarda ise endoskopik ameliyatlarla burun tıkanıklıkları tedavi ediliyor. Estetik burun ameliyatları sonrası oluşabilen burun kanadı çöküntülerini de kansız ve tamponsuz bir şekilde çok basit bir yöntemle tedavi edilebiliyor.

Prof. Dr. Hasan m. Tanyeri

Total
0
Shares
Related Posts

Reflü Tedavi Edilebiliyor Mu?

Halk arasında mide reflüsü olarak bilinen gastro özofageal reflü hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır.

Şişmanlıkla Gelen Diyabet

Diyabet, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde hızla artmaya devam eden, dünyanın en yaygın kronik hastalığı olarak kabul edilmektedir.

Suda Doğum Nasıl Yapılır?

Gebe rahim ağzı 4-5 santim açıldıktan sonra yani aktif doğum fazından itibaren özellikle derin ılık suda uzanmalıdır.
Total
0
Share