HPV Aşıları-Rahim Ağzı Kanseri

Aşıların 4 yıllık sonuçları çıktı.

HPV’ye karşı dünyada kullanılan iki aşı türü var. Biri dörtlü aşı,diğeri ikili aşı olarak biliniyor. Dörtlü aşı HPV’nin 6,11,16 ve 18 tiplerine karşı etkili,diğeri ise tip 16 ve 18’e karşı etkili. Aşılarla ilgili çalışmaların klinik sonuçları dört yılı kapsıyor.

Aşılarla İlgili Son Gelişmeler:

•Dörtlü aşıyla ilgili 4 yıllık tecrübe var. Yaklaşık 18-20 bin kişilik çalışmalar 2008 ve 2010’da yayınlandı.

•Bu çalışmalar bize gösterdi ki,aşı doğru grupta yapılınca etkinliği çok yüksek,ama bu doğru grubu seçmek lazım. HPV ile daha önce ve o anda enfekte olmayanlar en iyi grup.

•Bunun içinde aşılar cinsel ilişkide bulunmayanlarda daha çok etkili oluyor.

•Bunu da yanlış anlamamak lazım,aşı 11-12 yaşlarında öneriliyor. Bu yaştaki insanlarda aşı yapılınca koruyucu antikorlar daha fazla ortaya çıkıyor.

•Erken yaşta yapmak bu ideal grubu gösteriyor. Aşı çalışmalarına bakınca 16-26 yaşlarında yapılmış çalışmalar var. Başlangıçta aşının içinde bulunan tiplerin hiçbiriyle enfekte olmamışlar ve en güzel cevaplar alınmış.

•Kişiye aşı yapılıyor ama kişi unutuyor,kartını kaybediyor,sorduğumuzda aşı tipini bilmiyor,o zaman herhangi biri yapılsa da sorun çıkmıyor. Ama ideali hangi aşıyla başladıysa onunla devam etmesidir.

•HPV aşısı 122 ülkede kabul edilmiş durumda. Türkiye’de de aşıya lisans alınmış.

•Avrupa’da en son çalışmalar 15-44 yaş arasındaki kadınlarda yapıldı. Yetişkin kişilerde de aşının HPV virüsüyle enfekte olmayanlarda daha etkili olduğu saptandı.

•Erkeklerle ilgili çalışmalar var,15-26 yaş grubunda aşı yapıldığında yüzde 75 civarında koruyuculuk sağlıyor. Siğillere karşı yüzde 100 etkinlik olduğu gösterilmiş. Erkeklerde de izin veriliyor ama rutin olarak önerilmiyor,kadınlarda bu hastalığın yükü çok daha fazla,erkeklerde rutin yapılması gerekiyor demek mümkün değil. Erkek çocuklarına 11-12 yaşında yapılabilir deniliyor.

Rahim Ağzı Kanserinde Smear Testi Erken Uyarıyor

Prof. Dr. Serkan Erkanlı

Total
0
Shares
Related Posts

Menopozu Rahat Geçirmek İçin Öneriler

Menopozu rahat geçirmek için 7 öneri % Menopoz dönemindeki kadınları endişelendiren konulardan biri de 'kadınlığın bitişi ' algısı. Oysa uzmanlar, bu algının yanlış olduğunu vurguluyor.
Total
0
Share