Kronik Yorgunluk Hayatınızı Nasıl Etkiler?

Dinlenmekle yorgunluğunuz geçmiyorsa, sabahları uyanmakta zorlanıyorsanız, sebepsiz ağrılarınız varsa, halsizlik ve bitkinliğiniz de varsa kronik yorgunluk sendromu yaşıyorsunuz denebilir.

Dinlenmekle yorgunluğunuz geçmiyorsa,sabahları uyanmakta zorlanıyorsanız,sebepsiz ağrılarınız varsa,halsizlik ve bitkinliğiniz de varsa kronik yorgunluk sendromu yaşıyorsunuz denebilir.

Kronik Yorgunluk Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Kronik Yorgunluk Sendromu her iki cinsiyeti ve farklı sosyoekonomik düzeydekileri ırk ve etnik grupların hepsini etkiler. Özellikle depresyonla beraber seyretmesi nedeni ile kişilerin sosyal ve kültürel yaşamlarını ciddi oranda bozar. Kişileri iş ve okul yaşamlarında başarısızlığa götürür. Aynı zamanda ev yaşamında eşler ile ilişkilerde sorunların oluşmasına neden olur.

Yorgunluğa En Çok Kadınlar mı Yoksa Erkekler mi Maruz Kalıyor?

Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görüldüğü ve genç orta yaşta daha sık rastlandığı bilinmektedir,şikayetlerin 5 yaşında bile başladığı görülmüştür. İlk artış geç adolesanlık ve erken yetişkinlik döneminde ve ikincisi 60 yaş üzeri hastalarda görülür. Yapılan bazı çalışmalarda kronik yorgunluk sendromu olan hastaların yaşamları boyunca depresyon veya ankiyete bozukluğu tanılarını daha fazla aldıkları ve kronik yorgunluklu hastaların yansından fazlasının bir yıl içinde tekrar halsizlik şikayeti ile başvurdukları belirlenmiştir. Bu nedenle fiziksel hastalıklardan bağımsız olarak psikiyatrik rahatsızlıklar ve bunun somatik yansımaları hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir.

Dr. Soner Dileklen

Total
0
Shares
Related Posts

Tarçın

Baharatlardan biri olan tarçının el ve ayaklardaki titremeleri ve damar tıkanıklığını önlediğini biliyor muydunuz?

Yenidoğan Sünneti

Yenidoğanda sünnet girişimi nasıl yapılmalıdır? Erken sünnetin yararları nelerdir?
Total
0
Share