Demirhindi

Bu hafta sizlerle geçtiğim hafta İstinye Park pazarında denediğim bir bitkiden söz etmek istiyorum. Yeni keşfetmiş olduğum bu bitkinin ismi, “demirhindi”. Demirhindi şerbeti hem çok leziz hem de bağırsaklar için oldukça yararlı.

Karanfil ve pekmezle yapılmakta kabızlık ve hazımsızlık probleminde etkili olmaktadır.

Demirhindi Afrika kökenli olmakla birlikte öteden beri bütün tropikal ülkelerde,özellikle de Hindistan ve Mısır’da yetiştirilen ağaç türü.
Demirhindi,20-25 m boyunda büyük bir ağaçtır. Çiçekleri,dalların ucunda sarı ya da kırmızımsı salkımlar halinde bulunur. Yaprakları yem olarak kullanıldığı gibi kaynatılarak içilen suyu solucan düşürücü olarak da kullanılır. Meyveleri yenebilir ve iç yumuşatıcıdır;ayrıca reçel ve içit yapımında da yararlanabilir.

Kullanımı

Demirhindi ağacının olgunlaşmış meyveleri baharat olarak kullanılır. Tadı ekşi olan bu baharat çok besleyicidir. Birçok yemeğe,salatalara,çorbalara,turşulara katılır. Üzerine toz şeker serpiştirilerek çiğ olarak da tüketilebilir. Ayrıca içki üretiminde,reçel ve şerbet yapımında da kullanılır.
Demirhindi meyvesinin müshil ve iç yumuşatıcı bir etkisi vardır. Tahriş edici olmadığından tehlikesizce ve kolaylıkla kullanılabilir. 20 – 60 gramı müshil etkisi gösterir. Afrika mutfağında yaygın olarak kullanılmakla birlikte bugün Hint Asya ve Latin Amerika mutfağında da yemeklere verdiği ekşi tadı ve koyu rengi ile yer almaktadır.

Dyt. Aslı İçingür

Total
0
Shares
Related Posts
Read More

Hipnoz Nedir?

Aynı zamanda hipnoterapi veya hipnotik telkin olarak bilinen hipnoz odaklanma ve konsantrasyonun yükseltildiği trans benzeri bir durumdur. Hipnoz genellikle bir terapistin yardımı ile sözel tekrarlama ve zihinsel imgeler kullanılarak yapılır.
Read More

Morina Karaciğer Yağı (Balık Yağı)

Morina karaciğer yağı, sıvı ve kapsül çeşitleri olan bir balık yağı türüdür. Morina karaciğer yağı, A vitamini, D vitamini ve omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir.
Read More

Tarçın: Doğal Mucize!

Tarçının Faydaları Nelerdir? Tarçın Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Tarçın Diyabete İyi Gelir mi? Tarçın Diş Ağrısına İyi Gelir mi? Tarçının Yan Etkileri Nelerdir? Tarçının tüm faydaları ve merak ettiğiniz her şey…
Read More

9 Bitkisel Ürüne Dikkat!

İç hastalıkları uzmanı Dr. Ahmet Uslu, bitkisel diye satılan ürünlerin kilo verdirici özelliklerinin, uyarıcı, idrar söktürücü, müshil etkili olduğunu, bazılarının da söylenenin aksine iştah açtığını belirtti.
Total
0
Share