‘Ses tellerinizi kanatmayın!”

Sesin düşmanlarını öğrenmek ve sesinizi korumak için bu haberi okuyun.

Sesimizi yaralanmalardan,dış ortamdaki tahrişlerden uzak tutmamız lazım. Bunun için de günde 10 bardak su içilmesi,sesin korunmasının etkili bir şekilde yapılabilmesi açısından önem taşıyor. Nemli ortamda ses telleri daha az aşınır. Eğer su içmezsek ses telleri de kurur ve zorlanmaya başlar,aşınır.

Sesin düşmanı olabilecek davranışlar nelerdir?

•Gereğinden yüksek tonlarda ses çıkarmaya çalışmak ve gereğinden fazla konuşmak sesi yorar.

•Maça gidip aşırı derecede ve uzun sürelerle bağırmak ses tellerinde kanamaya ve dolayısıyla ses sorununa neden olur. Bu nedenle daha az maça giden bir kişinin,sürekli maça giden fanatiklerle 90 dakika boyunca bağırması yanlıştır. Bu bağırma yüzünden ses telinde polip oluşabilir.

•Sesimizde gereksiz yere yüksek tonlara çıkmaktan uzak kalmalıyız. Uzun süreli konuşmalarda da sesimizi düzgün kullanmaya çalışmamız lazım. Sesin her zaman kullanıldığı tonlarda kullanılması önemli.

•Akşamları eğlence yerlerine gidip gürültü ortamda daha farklı tonda sohbet etmek sesin kısılmasına yol açar. Ama bu ses kısıklığı ertesi gün ya da sonraki gün düzelir,haftada 3-4 gün aynı şekilde gürültülü ortamlara gider ve yüksek sesle konuşursanız,orada nodül oluşur. Genelde bu tür nodüllerin sesini çok kullanan şarkıcı ve öğretmenlerde olduğu düşünülüyor. Ama sesini kötü kullanan herkeste olma ihtimali var.

•Sesini profesyonel olarak kullanan herkeste nodül olabilir. Herhangi bir iş yapmayan ev hanımlarında bile olur,çocukların yaramaz olması,annelerinin onları sürekli ikaz etmek durumunda kalması bile bağırıp çağırmaya,dolayısıyla ses tellerinin aşırı derecede zorlanmasına neden olur.

Ses kısıklığının nedeni ciddi bir sorun olabilir mi?

Prof. Dr. Ferhan Öz

Total
0
Shares
Related Posts

Böbrek Taşı Nasıl Önlenir?

Taş oluşumunda beslenme alışkanlıklarının rolü büyüktür ve kişilerin beslenme düzenine dikkat etmesi kendi ellerinde olan bir faktör olduğundan tekrarını önlemek açısından önem kazanmaktadır.

Kış Mevsimi Metabolizmanın Düşmanı

Kış mevsimi metabolizma için dezavantaj oluşturuyor. Çünkü karanlıkta uyku hormonu salgılanıyor ve bu hormon kışın daha çok salgılanıyor bu da metabolizmayı bir miktar yavaşlatan bir etkendir.
Total
0
Share