Akne Sorunu Erkek Çocuklarda Daha Ağır Mı Seyreder?

Akne nedir,hangi yaşlarda görülür,neden oluşur?

Akne Nedir,Hangi yaşlarda görülür?

Akne yağ bezlerinin salgılarının artışı ve tahrişi ile oluşan,ergenlik dönemi ve sonrasında görülen bir deri hastalığıdır. Ergenlik öncesi ufak olan yağ bezleri,ergenlik döneminde erkeklik hormonunun etkisi ile büyümekte,yağ salgısı artmakta ve akne ortaya çıkmaktadır. En sık 13-19 yaşlar arasında görülen akne problemi,ergenliğin en erken belirtilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Kız çocuklarda daha erken başlamakta,erkek çocuklarda ise daha sık görülmekte ve daha ağır seyretmektedir. Genel olarak yaş ilerledikçe her iki cinsiyette de şiddeti azalmakta,ancak bazı hastalarda 40 yaşa dek sürebilmektedir.


Akne hangi nedenlerle oluşur?

Aknenin en önemli nedeni erkeklik hormonudur (androjenler). Yağ bezlerinin büyümesi ve yağ salgısının artışı ergenlik döneminde salgılanmaya başlanan erkeklik hormonunun etkisi altında oluşur. Erkeklik hormonu her iki cinsiyette de bulunur ve yalnızca erkeklerde bulunmaz.

Erkeklik hormonu tek başına akne oluşturamaz,hastanın genetik yatkınlığının da bulunması gerekir. Ailesinde akne öyküsü bulunan kişilerde akne oluşma potansiyeli yüksektir.

Deri yüzeyinde bulunan bazı bakterilerin de akne oluşumunu kolaylaştırıcı etkileri vardır.

Nadir olarak bazı ilaçlar ve kozmetikler de akneye yol açabilir.

Prof. Dr. Emel Erkek

Total
0
Shares
Related Posts

Çocuklarda Havlar Tarzda Öksürük Krup Belirtisi!

Krup belirtileri çok ani başlangıçlıdır. Genellikle çocuk yatağa giderken herhangi bir sıkıntısı yoktur. Gece yarısı ani başlayan solunum sıkıntısı, havlar tarzda kaba bir öksürük ile uykudan uyanır. Peki krup nedir, nasıl tedavi edilir?

Migreni Tetikleyen Faktörler

Migreni tetikleyen faktörler neler? Çikolata aslında migren ağrılarını artırmıyor mu? 'Migren günlüğü'nün tedavideki yeri nedir?
Total
0
Share