Diz kapağına çok yük binmemeli;

Bilinçli egzersiz için;

Orta ve ileri yaş grubunda diz kapağına çok yük binmemeli,spor salonlarında sık yapıldığı üzere yüksek eğim verilerek yapılan sporlar dizdeki “Patellofemoral”eklemine aşırı yük bindirmektedir. Diz kapağının altında bulunan eklemde kıkırdak zorlanmaları oluyor. Dizi bükünce patellofemoral eklemi zorlanıyor,ön diz ağrısı ortaya çıkıyor. Hatta bu zorlanma ve yüklenme nedeniyle kişi antrenmanı bırakmak zorunda kalıyor.

Aynı şekilde pilates ve yogada da dizi zorlayarak yapılan hareketler var,eğitmenlerin bu konuda gereken uyarıları yapmaları gerekir.

Vücudun kendi ağırlığını kullanarak yapılan germe egzersizlerinde bile eklemler zorlanınca bırakmak,ısrarcı ve inatçı bir tutum içinde olmamak gerekiyor. Aynı şekilde koşu bandında spor yaparken,belli bir tempoda,eğimi çok artırmadan yürüyüş yapılmalı ve saat 5-6 km sınırlarında kalınmalıdır.

En doğru egzersiz biçimi,vücudu gerektiği şekilde ısıttıktan sonra,her bir kasın doğru şekilde çalıştırılmasıdır. Her bir kasımız için kondisyoner eşliğinde kaldırabileceğimiz,alabileceğimiz bir yük miktarı var. Belli tekrarlarla bu ağırlıkları kaldırmak faydalı olacaktır.

Doç. Dr. Sezgin Sarban

Total
0
Shares
Related Posts

Astigmatizm

Toplumda astigmatizm çok yaygındır. İnsanların yaklaşık 42% sinde 0,5 derece ve üzerinde astigmatim vardır.
Total
0
Share