Tatlı İkramlarını Tatlı Sohbetlerle Geçirmeye Çalışın

Bayramda size ikram edilen tatlı ve diğer yiyeceklerin sadece tadımlık bir kısmını tüketin, mümkün olduğunca her ziyarette tatlı ikramını kabul etmeyin

Ramazan Ayı boyunca iki öğün yemek yeme nedeniyle kişilerin beslenme alışkanlıkları değişmiştir. Ramazan’ın sona ermesi ile de bayramda normal yeme düzenine geçildiğinde ister istemez fazla yemek yeme eğilimi gösterilecektir. Bu da bazı rahatsızlıklar yaşamamıza neden olacaktır. Oruç sonrası aşırı miktarda yemek yemek,mide rahatsızlıkları ve hazımsızlığı beraberinde getirmektedir. Bu tür rahatsızlıkları önlemek için genel beslenme kurallarına dikkat etmek gerekmektedir.

Az ve sık beslenilmeli,öğün atlamamaya özen gösterilmelidir.

Mümkünse ana öğünlerin arasına ara öğünler eklenmelidir.

Sabahları mutlaka kahvaltı yapılmalıdır.

Bayram boyunca yapılan her ziyarette ikram edilen çikolata,şeker,tatlı tüketimine çok dikkat edilmelidir. Boş kalori olarak değerlendirilen miktar olarak küçük ancak kalori olarak yüksek olan bu gıdalar sadece günlük alınan enerjinin artmasına neden olmaktadır. Bu durumda bayram sonrası tartıda kilo artışını görmemize neden olacağından yapılan her ziyarette ısrarla ikram edilen tatlılardan sadece 1 porsiyonunu tüketmek daha uygun olacaktır. Mümkünse de şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edilmeli;misafirlerimize yapacağımız ikramları da,geleneksel tatlıların yerine sütlü tatlı veya meyve olarak değiştirilmelidir.

Diyabet,tansiyon,kalp rahatsızlığı,böbrek problemleri olanların ve diyet yapanların bayram süresince diyetlerine dikkat etmeye devam etmeleri çok önemlidir.

Bayram süresince ve bayramdan sonra da tüketilen sıvı miktarına özen gösterilmelidir. Günde ortalama 1,5- 2 litre su içilmelidir. Sıvı tüketimini arttırmak için çay ve kahve yerine ayran, taze sıkılmış meyve suyu ve süt tercih edilmelidir.

Bayram süresince alınan fazla enerjiyi harcamak için mutlaka egzersiz veya yürüyüş yapmaya dikkat edilmelidir. Spor yapmaya vakit ayıramıyorsanız,fazla enerjinizi;kısa mesafelerde araba kullanmayarak,asansör yerine merdivenleri tercih ederek atabilirsiniz.

Dyt. Fadime Özgök

Total
0
Shares
Related Posts

Egzersizle Sigarayı Bırakın!

Sigara bırakıldığı zaman yerine bir egzersiz konulmazsa tekrar başlamak kaçınılmazdır. Egzersiz sigaranın bırakılmasına yardımcı olur.

Nörosarkoidoz Nedir?

Sarkoidoz temel olarak akciğer olmakla birlikte tüm organları tutabilen, kronik granülomatöz (dokuda granülomların izlendiği) bir hastalıktır.

Kızlarda Kekemelik Sorunu Daha Az

Kekemelik sorununu, Türkiye'de binlerce kişi yaşıyor. Kekeme olan çocuğunuzun tedavisine 3 yaşında başlayın. 7 yaşından sonra kalıcı oluyor.
Total
0
Share