Gebelik Dönemi Çatlaklarının LazerleTedavisi

Sık görülen cilt çatlakları ve lazerle tedavi seçenekleri

Cilt çatlakları kimlerde ve hangi yaşlarda görülür?
En sık gebelik döneminde görülür. Ayrıca ergenlik döneminde de hızlı büyümeye bağlı olarak hem kızlarda hem de erkeklerde oldukça sık görülür. Bir diğer önemli neden ise hızlı kilo almak ve hızlı kilo vermektir. Vücut geliştirme ile uğraşan sporcularda,kortizon tedavisi görenlerde,Cushing hastalığında olduğu gibi endojen kortizon düzeyi yüksek olan kişilerde de çatlaklar oluşur.

Cilt çatlakları nasıl tedavi edilir? Tedavi seçenekleri nelerdir?
Cilt çatlaklarının tedavisinde birçok farklı yöntem (tretinoin içerikli tıbbi kremler,kimyasal peeling ve mikrodermabrazyon gibi) uygulanmakla birlikte bu yöntemlerin etkinlikleri oldukça sınırlıdır.

Son yıllarda çatlak tedavisinde,farklı tipte lazerlerin etkinliğini araştıran çalışmalar yapılmış ve oldukça yüz güldürücü sonuçlar alınmıştır. Cilt çatlaklarının tedavisinde en etkili lazerlerden biri de fraksiyonel lazerdir.

Fraksiyonel lazer cilt çatlaklarını nasıl tedavi eder?
Bu lazerde ışık,mikron çapında binlerce ışık halinde deriye ulaşır. Böylece deriye ulaştığında deride mikron çapında,dışarıdan görülemeyen yanıklı alanlan oluşur. Arada kalan sağlam deri alanları yanıklı alanların hızla iyileşmesini sağlar. Mikron çapındaki yanıklı alanlarda başlayan yeni kollajen oluşumu ise cildin yenilenmesini sağlar.

Kaç seans uygulama yapmak gerekir?
Tedavi 4-6 hafta aralıklar ile en az 3 seans uygulanır. Tedavinin olumlu etkileri 1-2 uygulamadan sonra görülmeye başlanır.

Ağrılı bir uygulama mıdır?
Uygulama sırasında hafif bir acıma ve yanma hissi olabilir. Uygulamadan önce deriye uyuşturucu bir krem sürülerek acıma ve yanma hissi önlenebilir.

Bütün çatlaklarda aynı oranda etki gösterir mi?

Çatlakların tedavisine erken dönemde başlamak tedavinin başarı şansını arttırıyor. Çatlaklar başlangıçta kırmızı-mor renkli uzun çizgiler şeklindedir. Yaklaşık olarak 6 ay devam eden bu erken evre,tedavinin en etkili olduğu evredir. Çatlakların beyaz renkli ve deri seviyesinden hafif basık duruma geldiği geç evrede ise başarı şansı daha az. Ancak bu tip çatlakların tedavisinde bile fraksiyonel lazerle oldukça iyi sonuçlar alınabilir.

Doç. Dr. Yasemin Saray

Total
0
Shares
Related Posts

En Kaliteli Görüntü ve En Az Radyasyon

4 saniyeden kısa sürede tüm vücut tomografisi çekebilen ve bunu dünyada kaydedilmiş en düşük radyasyon oranıyla yapabilen ilk bilgisayarlı tomografi cihazı: Flash CT…
Total
0
Share