Depresyonda çözümü ilaçta aramayın,dünyayı algılayışınızı değiştirin!

Dünyayı algılayışımız değişmez ise depresyon tedavisinde kullanılan her türlü yöntem geçici rahatlama sağlayacaktır.


Depresyonda çözümü ilaçta aramayın!

Depresyon tedavisi,psikoterapi ve/veya medikasyon ile depresyonun düzeyine göre seçilen yöntemlerle devam eder. Çok yoğun,psikoterapiye uyumsuz olabilecek bir durumda ise psikiyatrist tarafından ilaç başlanıp ilerleyen zaman içinde psikoterapiye alınır,bazı durumlarda medikasyona gerek kalmadan psikoterapi yardımı ile tedavi sürdürülür. Depresyonun psikoterapisinde bilişsel davranışçı teknikler sıklıkla kullanılmaktadır. Bu teknik kişinin düşünce yapısını ve duygu dünyasını değiştirmeyi amaçlar . Unutmayalım ki dünyayı algılayışımız değişmez ise her türlü yöntem geçici rahatlama sağlayacaktır.

Doğru nefes önemli!
Doğru nefes egzersizi kişinin parasempatik sinir sistemini (rahat ve huzurlu olduğunuzda çalışan sistem) çalıştırarak kişinin rahatlamasını sağlar.

Aktif oldukça depresyon riskiniz azalır!
Egzersiz ve spor epresyon tedavisinde davranışçı teknikler önemli bir yere sahiptir Kişi için yeniden bir aktivite planı yapmak,gün içinde yaptıklarına dair not tutmak;“Hiç bir şey yapmıyorum.”,düşüncesini değiştirmesini sağlar. Uzman ile planlanan aktivitelerde spor ve egzersizin yeri önemlidir. Gün içinde kendine ayıracağı zaman diliminde 1 saat yürüyüş en çok önerilen egzersizdir. Çeşidi ne olursa olsun spor yapmak depresyon için gereklidir.

Depresyon sizi öfkeli yapabilir!
Bazen depresyon öfke ile birlikte görülebilir. Kişi herşeye karşı daha öfkeli davranıyor olabilir. Öfke altta yatan derin üzüntüyü maskeliyor olabilir. Kişi kendini suçluyor ve bu yüzden öfkeli olabilir,kendine kızar iken bütün dünyaya kızıyor olabilir. Durumun değerlendirilmesi uzman tarafından yapılmalıdır. Öfke bir duygudur,depresyon ise bir duygudurum bozukluğudur,dolayısıyla öfke duygusu depresyon da da diğer rahatsızlıklar da da görülebilir.


Kişi depresyonda olduğunu kendi farkedebilir,ancak kesin tanı için hekime başvurun!

Moral bozukluğu,ilgi istek kaybı,uyku bozukluğu,iştah bozukluğu,suçluluk ya da değersizlik duyguları,karamsarlık gelecekle ilgili ümitsizlik,yorgunluk halsizlik,sinirlilik,hareketlerde konuşmada yavaşlama ya da sıkıntıdan yerinde duramama,dikkatini toplamakta güçlük çekme,gün içinde duygudurumda dalgalanmaların olması,intihar düşüncelerinin ya da eylemlerinin olması depresyon belirtileridir.Kişinin depresyonda olduğunu kendi farkedebilir. Yukarıda saydığımız belirtileri kendinde görüyorsa eskiye nazaran yoğun bir isteksizlik ve enerji kaybını hissediyorsa,kendi duygu durumunun farklı olduğunu düşünüyorsa,sık sık negatif düşünceler ile meşgul,derin bir üzüntü hali hissediyorsa depresyonda olduğunu düşünebilir.

Depresyon ve tiplerinin teşhisi Klinik Psikolog ve Psikiyatrist ile uygulanan test ve yapılan görüşmeler sonucu konulur.

Stres,anksiyete,depresyon ilişkisi!
Anksiyete kişinin geleceğe yönelik duyduğu yüksek boyutta kaygıdır. Depresyon da ise kişi genellikle geçmiş ile uğraşır. İki duygudurum birlikte de görülebilir. Hangi durumun ana tanı olduğu hangisinin ek tanı olduğu ilgili uzmanca belirlenmelidir. Stres ise çevredeki zahmetli ya da zorlayıcı olaylara karşı normal olarak oluşan psikolojik bir tepkidir. Yani depresyon ve anksiyete için de stres faktörü gerekir ve depresyon ve anksiyete de birer stres faktörüdür.

Uzm. Dr. Nuray Sarp

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share