Solaryum Ben Oluşumunu Artırır mı?

Yapılan çalışmalarda ultraviole ışınlarının benleri arttırdığı kesindir.

Yapılan çalışmalarda ultraviole ışınlarının benleri arttırdığı kesindir. Özellikle çocukluk döneminde,zaman içerisinde,fark etmeden yoğun güneş ışığı alan ya da sıcak iklimlerde yaşayanlarda benler artıyor. Üstelik displastik dediğimiz düzensiz ben sayısı daha fazla gelişebiliyor. Solaryumu dermatologlar sevmez. Çünkü ultraviole ışın alınıyor ve bu kontrolsüz bir şekilde gerçekleşiyor. Bunlar yıllar içerisinde biriktiğinde,ileriki yaş dönemlerinde deri kanseri riskini arttırıyor. Eğer ben sayısı fazla olan bir kişi,solaryum,güneşlenme gibi durumlara maruz kalırsa ilerde problemler yaşayabilir. Displastik ben ve diğer masum benleri olan kişilerin kendilerini güneşten korumaları önemlidir. 30 faktörlü güneş koruyucuları kullanmaları gerekiyor. Güneş kremlerinin özellikle ultraviole A ve B ikisine de koruyucu olması gerekiyor. Bu koruyucuları çıkmadan 30 dakika önce sürmeleri,2 saatte bir tekrar etmeleri gerekiyor. Bebek ve çocuklarda da fiziksel koruyucu içeren,güneş koruyucular kullanılması gerekiyor. Şapka,gözlük,ultraviole geçirmeyen gözlükler tercih edilmesi önemlidir. Saat 10:30-11:00’den sonra 15:00’dan önce güneşe çıkılmaması iyi olur.

Ben Haritalama Nedir?
Dermatoskopik muayeneler önemlidir. Ben sayısı fazla olan kişilerde displastik ben fark ettiğimizde vücut ben haritalama,dermatoskopi yapıyoruz. Vücut ben haritalamada ilerde problem çıkarabilecek benler fotoğraflanıyor,büyütülerek kişinin ben yapısına bağlı olarak 6 ay veya 1 yıllık aralarla takip ediliyor. Eğer bir değişiklik oluyorsa onları aldırıyoruz. Benler cerrahi olarak alındıktan sonra kalan ize CO2 lazer uygulanabilir. Normal benlerde lazer yapılabilir ama sağlık açısından tehlikeli bir bense hücreleri kalır. Bu nedenle lazer çok tavsiye edilmez. Dermal ben dediğimiz benler,yüzdeki kabarık et beni tarzında olanlar,genellikle deri rengindedir. Nispeten lazer uygulanabilir. Fakat melanosit hücreleri fazla olan koyu renkli benlerde lazer uygulamamak lazım.

Lazer Epilasyonda Ben’e Zarar Verilir mi?
Lazer epilasyonda,benlerin üstü kapanmalı çünkü ışık pigmente yaklaştığı için kıl kökünü tahrip ediyor. Eğer orada bir ben varsa onu da yakıyor. Eğer displastik ben ise ilerde problem yaratabilir. Masum benlerde çok problem olmaz.

Dr. Funda Güneri

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share