Diyabetliler Şeker Kullanamaz mı?

Aşırı şeker tüketimi hızlı yağa dönüşeceği için obezite ve kanser risk oranının artmasına neden olur. Obezitede diyabeti beraberinde getirebileceği için şeker kullanımına dikkat etmek gerekir.

Fazla şeker tüketmek kan şekerini çok çabuk artırıyor ve pankreas aşırı insülin salgılıyor. Şeker deyince kimyasal ismi "sakkaroz"olan tatlı beyaz kristal yapıdaki madde kastedilir. Şeker pancarından elde edilen şeker sakkaroz’dur. Sakkaroz,vücutta parçalanarak yine bir nevi şeker olan glikoz ve fruktoza dönüşür ve enerji kaynağı olarak vücut tarafından kullanılır.

Şeker hastalığının kabaca tarifi,kandaki glikoz miktarının normal değerlerin üzerinde seyretmesi olduğu için şeker hastaları sakkarozu veya bu sınıftan olan şekerleri kullanamazlar. Bunun yerine tat verici olan ancak kimyasal yapısı şeker veya şeker türevleri olmayan,sadece tat veren kimyasal tatlandırıcılar kullanırlar. Dolayısıyla bu kimyasal tatlandırıcılar şekerler sınıfından olmadığı için pancardan üretilmezler. Ancak bu maddelerin kullanımı tamamen doktor tavsiyesine göre olmalıdır.

Karaciğer yağlanması ve şeker
Şeker metabolizması karaciğerde gerçekleşmektedir. Dolayısı ile fazla şeker alımı karaciğeri yoracağı için ve şeker kolayca yağa dönüştüğü için karaciğer yağlanmasına da sebep olabilmektedir.

Benzer Makaleler:

  • Şeker Hayatımıza Nasıl Girdi? Okumak İçin Tıklayınız
  • Aşırı Şeker Tüketimi Kansere Neden Olur mu? Okumak İçin Tıklayınız
  • Şeker Tüketimi Bağışıklık Sistemini Zayıflatır mı? Okumak İçin Tıklayınız
  • Şekerin Bilmediğimiz İsimleri Nelerdir? Okumak İçin Tıklayınız

Sağlık Editörü

Total
0
Shares
Related Posts

Nakil Ölümle Bitti

Dünyada bir ilki gerçekleştirmek için çıkılan yolda, çift kol ve bacak nakli yapılan Şevket Çavdar hayatını kaybetti.
Total
0
Share