Bu yüzden bağ doku, ölmüş donörden ya da bacağın başka kısmından alınan bir parça tendon ile değiştirilir. Ameliyat genellikle diz eklemi çevresinde küçük insizyonlar yoluyla gerçekleştirilir. ACL dokusunun yerleştirilmesine dar, fiber optik bir gözlemleme skobu yol gösterir.
Neden yapılır
Bağ dokular kemikleri birbirine bağlayan güçlü doku bantlarıdır. Dizin ortasından geçen iki bağ dokusundan biri olan ACL, uyluk kemiğini (femur) kaval kemiğine (tibia) bağlar ve diz eklemini stabil hale getirmenizi sağlar.
Çoğu ACL yaralanmaları spor ve fitness aktivileri sırasında meydana gelir. Bağ doku, yön değiştirmek için aniden durduğunuzda veya bükerek, aşırı zorlayarak ayağınızı sıkıca çevirdiğinizde yırtılabilir.
Fakat ACL dokusu yırtılan herkesin ACL rekonstrüksiyonu geçirmesine gerek yoktur. Ani durma ve yön değiştirme içeren sporları bırakmış hareketsiz kişiler genellikle konservatif tedavi ve fizik terapisiyle kısa sürede iyileşmektedir.
Doktorunuz şu durumlarda ACL rekonstrüksiyonu önerebilir:
- Atletseniz ve spora devam etmek istiyorsanız yaptığınız spor özellikle atlama, kesme ve yön değiştirme içerdiğinde
- Birden fazla bağ doku veya dizinizdeki kıkırdak zarar gördüğünde
- Genç ve aktifseniz
- Dizinizdeki yara merdiven çıkma gibi günlük aktivitiler sırasında bükülmeye yol açıyorsa.
Riskler
ACL rekonstrüksiyonu cerrahi bir müdahaledir. Her cerrahi müdahalede olduğu gibi ameliyat bölgesinde kanama ve enfeksiyon muhtemel risklerdir. ACL ile özdeşleştirilen diğer riskler:
- Diz ağrısı, sertlik ya da zayıflık
- Dokunun yavaş iyileşmesi
- Semptomların giderilememesi
Nasıl hazırlanılır
Ameliyattan önce, dizinizin tam hareket açıklığına kavuşması için haftalarca fizik tedavisi görmeniz gerekebilir. Ameliyata sert, şişmiş bir dizle girenler dizin tam hareket açıklığına kavuşmasında genellikle sorun yaşarlar.
Düzenli aspirin veya diğer kan sulandırıcı ilaçları kullanıyorsanız kanama riskini azaltmak için doktorunuz ameliyattan en az bir hafta önce bu ilaçları bırakmanızı isteyebilir. Ameliyattan bir gece önce ne zaman yemeyi bırakmanız gerektiği konusunda doktorunuzla görüşün.
ACL rekonstrüksiyonu ayakta tedavi edilen bir prosedürdür, bu sayede aynı gün içinde evinize dönebilirsiniz. Araba sürmesi için başka birini ayarlayın.
Hangi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz
Çoğu durumlarda ACL sırasında genel anestezi uygulanır ve hastanın bilinci yerinde olmaz. ACL rekonstrüksiyonu küçük insizyonlar yoluyla yapılır –bir tanesi ince, tüpe benzer video kamerayı (artroskop) tutar ve diğerleri cerrahi aletlerin eklem kısmına ulaşmasını sağlar.
Ameliyat sırasında
Cerrah, zarar görmüş bağ doku çıkarıldıktan sonra yerini, bacağın diğer kısımlarından ya da ölmüş bir donörden alınan bir miktar tendon ile değiştirir. Cerrahınız dokunun yerini net şekilde belirleyebilmek için uyluk ve kaval kemiğinde daha sonra vida ve diğer sabitleme aletleriyle güvene aldığı delikler açacaktır.
Ameliyat sonrası
Anestezinin etkisi geçtikten sonra aynı gün içinde eve dönebilirsiniz. Eve gitmeden önce değneklerle yürüme alıştırması yapmanız gerekir ve doktorunuz bağ dokuyu korumak için diz ateli ya da kırık tahtası takmanızı isteyebilir.
Ameliyattan sonraki birkaç gün içinde şişme ve ağrıyı azaltmak için R.I.C.E model kişisel bakımı uygulayabilirsiniz:
- Dinlenin. Dizinize yüklenmek yerine değnek kullanın.
- Buz. Uyanık olduğunuz saatlerde her 2 saatte bir 20 dakikalık periyotlarla dizinize buz koyun.
- Kompresyon. Dizinizin etrafına elastik bandaj veya kompresyon sargısı sarın.
- Elevasyon. Yastıkları üstüste koyup dizinizi uzatarak destek olmasını sağlayacak şekilde uzanın.
ACL ameliyatından sonra aşamalı fizik terapisi diz çevresindeki kasların güçlenmesine ve esnekliğin artmasına yardımcı olur.
Sonuçlar
Özenli rehabilitasyonla birlikte başarılı ACL rekonstrüksiyonları, dizinizin istikrar ve fonksiyonlarını yerine getirebilir. Ameliyattan sonraki birkaç hafta içinde karşı tarafınıza eşit olan hareket açıklığını geri kazanmak için çabalamalısınız. Atletler genellikle 6-12 ay içinde spora geri dönebilmektedir.
Sağlık Editörü