Alerji Testleri Nasıl Yapılıyor?

Vücuttaki herhangi bir organ, yabancı bir maddeye karşı gereğinden fazla tepki gösterdiğinde aşırı duyarlılık ortaya çıkıyor. Peki hangi maddenin alerji yaptığı nasıl anlaşılıyor?

Hastalar genelde deride kızarıklık ya da kaşıntı şikayetiyle hekime başvuruyor. Bu durumun alerji olduğunu anlamak için kimi zaman yalnızca muayene yeterken,kimi zaman farklı tetkiklere ihtiyaç duyulabiliyor. Bazen tanı için deriden biyopsi alınarak sorunun alerjik olup olmadığına bakılıyor. Kan tahlillerinde ise immünglobülin E (IgE) değeri izleniyor.

İki Önemli Test

Alerjiye karşı iki önemli test yapılıyor. Bunlardan ilki Prick Testi. Bu testte solunum yolunu etkileyen maddeler solüsyonlar şeklinde hazırlanıyor,solüsyonlar hastanın cildine damlatılıyor ve deri çiziliyor. Ardından 30 dakika kadar bekleniyor ve kızarıklık ya da kabartı varsa hastada alerji olduğu görülüyor. Prick testinde 20-30 çeşit alerjene bakılıyor.

İkinci alerji testi ise yama (patch) testi. Yama testi ile deriye temas sonucunda alerji yapan maddelere bakılabiliyor. Bu testte bir bant üzerine farklı kimyasal maddeler yerleştiriliyor ve bant hastanın sırtına yapıştırılıyor. İki gün sonra bant çıkartılıyor ve hangi kimyasal maddenin olduğu yerde ciltte kızarıklık,kabarma oluşmuşsa o maddeye karşı alerji olduğu belirleniyor. Bu testte 29 alerjene bakılabiliyor.

Dr. Arda Eminzade

Total
0
Shares
Related Posts

Çocuğunuzun Önünde Tartışmayın

Her ailede tartışma olur. Tartışma yaşanmayan ailede çocuklar, tartışmanın ne olduğunu bilmez ve kendilerini korumada zorlanırlar. Tartışmanın kendisi değil niteliği önemlidir.
Total
0
Share