Alerjik Hastalıkların Nedenleri:

Alerjik hastalıklar bazı genetik faktörlerin ve çevre faktörlerinin etkisiyle ortaya çıkan hastalıklardır.

Ailesinde alerjik hastalık olanlarda astım görülme olasılığı daha fazladır. Bir ebeveyninde astım ve alerji öyküsü olan çocukta astım riski %33,her iki ebeveyninde astım ve alerji öyküsü olan çocukta astım riski %60’tır.

Çocuklarda ve tabiî ki erişkinlerde de alerjiye neden olan temel alerjenler 5 ana grupta toplanabilir:

1- Çevresel (aero) alerjenler

  • Ev tozu akarı alerjenleri
  • Polenler
  • Küf mantarları
  • Hayvan alerjenleri

2- Böcek alerjenleri (Arı,sivrisinek…)

3- Besin alerjenleri (İnek sütü,yumurta…)

4- İlaç alerjenleri (Penisilin,…)

5- Mesleki veya girişimsel alerjenler (Lâteks…)

Burada çocuk alerjisi açısından en önemli alerjenler;çevresel alerjenler ve besin alerjenleridir. Adından da anlaşılacağı üzere her bir başlık kendi alerjisini yapar. Örneğin;besin alerjenleri besin alerjisini,ilaç alerjenleri ilaç alerjisini vs gibi. Ancak pediatrik alerjik hastalık sıklığı ve komplikasyonları açısından en önemli alerjen grubunu çevresel alerjenler oluşturur. Örneğin;ev tozu akarı alerjenleri olan akarlar (mite),astımın en sık etkeni,polenler ise alerjik rinokonjoktivitin en sık etkenidir. Küf mantarları hem alerjik bahar nezlesi hem de astım için bir risktir. Hayvan alerjenlerinden özellikle kedi alerjisinde bu iki hastalık yanında atopik dermatit de görülebilir. Her iki çevresel alerjen gelişen toplumlarda giderek sıklığı artan nedenlerdir.

Dr. Günseli Bozdoğan

Total
0
Shares
Related Posts

Hamilelikte Zararsız Olan Aşılar Nelerdir?

Olası bebekte özürlülük endişesini azaltmak ve ilk üç ayda zaten artmış olan düşük riski ile ilişkilendirilmemesi için aşılar mümkünse 2. ve 3. ayda uygulanmalıdır.
Total
0
Share